Johnson & Johnson- Foto Shutterstock.

Johnson & Johnson- Foto Shutterstock.

Uncategorized

Drie trombosegevallen en verlaagde bloedplaatjes na vaccin van Johnson & Johnson

Ruben Notteboom

Na de heisa rond AstraZeneca leek het even alsof Johnson & Johnson ook onder vuur zou komen te liggen. Wereldwijd zijn er 3 patiënten die dodelijke bijwerkingen hadden na het vaccin, maar dat is “extreem weinig” op de 4,5 miljoen mensen. Daarnaast is het niet eens zeker dat de drie die symptomen kregen door het vaccin. De vaccins van Johnson & Johnson worden binnenkort geleverd en in gebruik genomen.

Peter Arlett van het Europees Geneesmiddelenbureau, EMA, maakt zich geen zorgen. 3 mensen op 4,5 miljoen ligt “binnen de verwachtingen. Het is extreem weinig.” Een woordvoerster van het bedrijf beweert dat de drie zaken werden besproken, maar dat het nog te vroeg is om vast te stellen of het echt om bijwerkingen gaat door het vaccin.

Te vroeg om link met vaccin te zien

AstraZeneca geeft ondertussen toe dat het “aannemelijk” is dat de gevallen van trombose en lage bloedplaatjes wel degelijk werden veroorzaakt door het vaccin. Volgens het EMA zijn de voordelen groter dan de risico’s en gaat het slechts om een kleine groep mensen die effectief bijwerkingen krijgt.

Het Pfizer-vaccin heeft wereldwijd nog maar 35 mogelijke gevallen van trombose. Dat is ook zeer weinig, te weinig om zeker te zijn dat er een verband is. Moderna heeft nog maar 5 klachten binnengekregen. De kans is dus zeker reëel dat de patiënten een trombose kregen door andere redenen. De situatie wordt wel in de gaten gehouden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen