Europese toekomstconferentie lanceert 'digitaal platform'

Guy Verhofstadt (Open Vld). Foto: Shutterstock.

Uncategorized

Europa lanceert digitaal platform voor burgerparticipatie: moderatoren waken over ‘fake news’ of ‘hate speech’

Kristof Luypaert

De conferentie over de toekomst van de Europese Unie is maandag gestart met de lancering van een meertalig digitaal platform. Dat platform moet “het vliegwiel” worden van een grootschalige oefening in participatiedemocratie. Daarbij moeten burgers meningen, voorstellen en ideeën over het Europese project kunnen uitwisselen. Een team van moderatoren zal erover waken dat het platform niet overspoeld geraakt met fake news of hate speech.

De officiële openingsceremonie vindt pas op 9 mei plaats. Met de snellere lancering van het digitale platform willen de organisatoren onderstrepen dat de conferentie om de burgers draait. Op het interactieve platform kunnen ze meningen spuien. Maar ook reageren op bijdrages van anderen, nagaan welke events er in de buurt of online op til staan of zelf events uploaden.

“Dit is nog nooit gedaan”, zo onderstreepte co-voorzitter van het uitvoerend bestuur Guy Verhofstadt (Open Vld). “In het verleden betaalden we een organisatie om de meningen van burgers in te zamelen en in een mooi Excelbestand te presenteren. Dit platform moet het sociale platform, de hub, de motor, het vliegwiel van de conferentie worden.”

Verhofstadt en andere tenoren van de conferentie beklemtoonden dat men rekening wil houden met de bijdrages vanuit de samenleving. Alle bijdrages en verslagen van events worden gepubliceerd. De belangrijkste ideeën en aanbevelingen zullen hun weg vinden naar de burgerpanels en de plenaire vergaderingen van politici, waar de eindconclusies van de conferentie worden gemaakt. De conferentie loopt tot de lente van volgend jaar.

Onmiddellijke vertaling in 24 officiële talen van de EU

Taalbarrières zouden het succes van het digitale platform alvast niet in de weg mogen staan. Het is de bedoeling om alles onmiddellijk te vertalen in de 24 officiële talen van de EU.

“Als een Italiaan een debat wil volgen in Finland, dan zal hij alle input in het Italiaans kunnen lezen en in het Italiaans kunnen reageren”, zo legde covoorzitter Dubravka Suica uit.

Klimaat en milieu, gezondheid, sociale rechtvaardigheid, migratie, democratie en rechtsstaat en digitalisering zijn enkele van de topics die in het oog springen. Maar eigenlijk is er ruimte om over zowat alles te debatteren. Alle meningen daarover zijn welkom. Wie een bijdrage wil posten moet wel een charter met normen voor een respectvol debat ondertekenen. Een team van moderatoren zal erover waken dat het platform niet overspoeld geraakt met fake news of hate speech.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

8 gedachten over “Europa lanceert digitaal platform voor burgerparticipatie: moderatoren waken over ‘fake news’ of ‘hate speech’”

  1. Een team van moderatoren? Wie gaat die kiezen? Zullen alle EU partijen hierbij vertegenwoordigd zijn, of wordt dit eenzijdig, met alleen medestanders van zijn groot gelijk, zoals een spiegelbeeld van meningen op verslaggevingen in bepaalde traditionele media. Geen Fake News maar favoritisme, vervalsing en manipulatie. Een vijfde burgermanifest, we weten wat er met de vier andere gebeurd is, niets!

  2. Dit ruikt zo’n beetje naar de “Burgermanifesten”waarover het orakel Verhofstadt mee op de proppen kwam?Daar is ook niets uit voort gekomen,integendeel nu worden we dictatoriaal bestuurd door een regering van verliezers en de zevende partij(OpenVLD)mag de premier leveren!Zelfs diegenen die zero stemmen behaalden werden minister!De particratie bestuurt dit land als een junta en het parlement werd/wordt buitenspel gezet door decreten en besluiten!Werden die Euro Commissarissen verkozen?Neen!Werden Michel en Von der Leyen verkozen?Neen!Zij kregen hun job als gevolg van koehandeltjes tussen Macron en Merkel..Heel het Europese Parlement zit vol uitgerangeerden(olifanten kerkhof) en scheppen er al jaren hopen poen.Michel kreeg zijn job omdat hij te Marrakesh aan de juiste kant van de geschiedenis dacht te staan!België liet hij als een rokende puinhoop achter.Mag ik dit ook op het platform gooien?Of wordt dit onder fake news gecatalogeerd?Gewoonweg mismakend en nu druk ik me nog voorzichtig uit.

  3. Het “Team van Moderatoren”, een gezelschap van jonge mensen allemaal na grondige bolwassingen op de universiteit en hogeschool uiterst links en groen geïndoctrineerd. We gaan onverwijld Facebook, Twitter, BLM en andere bbb grapjassen achterna. Overigens: het is niét ” Europa” maar gewoon niets meer dan ‘EU’.

Plaats een reactie

Delen