Frans parket eist levenslang voor drie jihadisten die aanslag wilden plegen tijdens EK 2016

Foto: Metrostation Maelbeek. Shutterstock

Justitie

Frans parket eist levenslang voor drie jihadisten die aanslag wilden plegen tijdens EK 2016

Kristof Luypaert

Het parket heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Réda Kriket en twee andere jihadisten. Ze staan terecht voor het beramen van een jihadistische aanslag in Frankrijk in de aanloop naar het voetbaltoernooi Euro 2016.

Het openbaar ministerie vroeg dezelfde maximumstraf voor twee van zijn medebeschuldigden: Anis Bahri en Abderrahmane Ameuroud. Het Franse parket verdenkt hen ervan samen met Kriket de drijvende krachten achter deze poging tot terroristische aanval te zijn. De overige vier beklaagden waren in mindere mate betrokken bij de voorbereidingen. Tegen hen zijn celstraffen tussen vier en dertien jaar gevorderd.

Op 24 maart 2016, twee dagen na de jihadistische aanslagen in Brussel, is in de periferie van Parijs een wapenarsenaal “van ongeziene omvang” ontdekt. Dat was precies drie maanden voor het Europese kampioenschap voetbal Euro 2016 startte. Kriket heeft altijd ontkend dat hij van plan was een aanslag te plegen.

Vijf kalasjnikovs, zeven handvuurwapens, talrijke munitie, 105 gram TATP-springstof, 1,3 kilogram industriële explosieven, duizenden stalen kogeltjes: het arsenaal was verstopt in een appartement in Argenteuil (een voorstad van Parijs) dat sinds verscheidene maanden door Réda Kriket werd gehuurd. De 39-jarige draaideurcrimineel, die volgens de akte van beschuldiging sinds lang het jihadisme aanhangt, heeft altijd ontkend dat hij van plan was een aanslag te plegen. Hij wou wat geld verdienen door wapens door te verkopen, zei hij in de loop van het onderzoek.

Verdachten wraken advocaten

Enkele dagen voor de eerste zitting hebben Kriket en een van zijn medebeschuldigden, Anis Bahri (37), hun advocaten gewraakt. Dat kan gevolgen hebben voor het proces, dat tot 9 april is ingepland. De kwestie komt maandag aan bod voor het speciale hof van assisen in Parijs.

Réda Kriket is in juli 2015 in België bij verstek tot tien jaar cel veroordeeld op een proces van een netwerk dat Syriëstrijders ronselde. In maart 2016 is hij in Frankrijk opgepakt. Drie dagen later is ook Anis Bahri op verzoek van de Franse autoriteiten in Rotterdam gearresteerd.

In zijn woning is 45 kilogram munitie gevonden. Kriket en Bahri zouden in Syrië verbleven hebben en in de weken voor hun arrestatie tussen Frankrijk, België en Nederland gereisd hebben, in het gezelschap van een derde man, Abderrahmane Ameuroud (43), van wie DNA gevonden is in het appartement in Argenteuil.

De drie mannen zijn de hoofdbeschuldigden op het proces dat maandag begint. Vermoedelijk kregen ze van IS (Islamitische Staat) de opdracht een aanslag in Frankrijk te plegen. Ze staan samen met vier andere mannen terecht die ervan beschuldigd worden in meerdere of mindere mate aan het plan te hebben meegewerkt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen