Dinant. Foto Shutterstock.

Dinant. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Heropening Waalse horeca op 8 mei zorgt vooral voor kopzorgen

Ruben Notteboom

Het laatste Overlegcomité is nu al enkele dagen geleden samengekomen en elke dag die verstrijkt, is een dag dat meer en meer horeca-uitbaters in Wallonië zich afvragen of ze wel echt kunnen opengaan. Er is nog veel onduidelijkheid, maar er zijn ook strikte beperkingen. Zo zouden zaken al om 20:00 uur moeten sluiten.

Verschillende horecazaken hebben volgens La Libre alvast besloten niet te openen. De onzekerheid is te groot. Het is moeilijk om echt te begrijpen hoe de overheid een terras definieert. Vragen zoals “mag een terras verwarmd worden, overdekt zijn…” blijven onbeantwoord.

Onzekerheid te groot

Daarnaast moet er voldoende afstand zijn tussen iedereen, moeten de zaken sluiten om 20:00, is het aantal personen per groep beperkt en moet het personeel ervoor zorgen dat de bubbels wel kloppen. Dat wil dus zeggen dat de horeca zelf verantwoordelijk is om te kijken of iedereen wel onder één dak woont.

Thierry Neyens, de voorzitter van de Waalse horecafederatie, reageert scherp in La Libre. “Een beperking op klanten accepteren we, maar een sluiting om 20:00 niet. We hebben al stappen ondernomen om dat te proberen verlaten naar 23:00 of in het slechtste geval 22:00. De opening van enkel de terrassen is voor veel restaurantuitbaters al zeer moeilijk. Indien bepaalde diensten dan nog eens zo beperkt worden, is het gewoon onhaalbaar.”

8 mei enkel een symbolische dag?

De heropening van de horeca op 8 mei lijkt dus eerder een symbolische dag te worden voor veel horeca-uitbaters. “Slechts 10% tot 15% van de horeca-uitbaters heeft een toereikend terras. De rest van de horeca-uitbaters zal dus veel moeten organiseren of investeren. We zijn in België, we kunnen niet elke dag rekenen op goed weer. Ik begrijp dus dat de meeste mensen twee keer nadenken voor ze toch opendoen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen