Uncategorized

Horeca en leveranciers willen duidelijkheid over heropening

Wannes Neukermans

De horeca en hun toelaveranciers verwachten meer duidelijkheid over de mogelijke heropening op 1 mei. Dat schrijft VRT NWS. Een café of restaurant openen vergt voorbereidingstijd. Ook brouwers hebben die tijd nodig om voldoende vers bier te kunnen brouwen. De eerste voorbereidingen worden nu al getroffen: tapinstallaties spoelen en vervallen bier weghalen gebeurt al volop.

Geen advertenties meer?

Ingelogde abonnees steunen niet alleen een van de enige kritische en onafhankelijke media, maar zien ook geen vervelende advertenties. Abonneer je snel en eenvoudig en krijg meteen toegang tot vele duizenden exclusieve artikelen!

Maak hieronder je keuze voor het gewenste abonnement:

Doorlopend abonnement

Maandelijks opzegbaar

€ 9,00

per maand

Eenmalig betalen

3 maanden PAL-abonnement

€ 27,00

per kwartaal

Geen gedoe

12 maanden PAL-abonnement

€ 108,00

per jaar

Liever ook op papier? Bekijk alle abonnementen!

Het doorlopend abonnement wordt automatisch verlengd voor steeds één maand.

Liever ook op papier? Bekijk al onze abonnementen!

Steun het vrije woord met een online abonnement van 3 maanden via een eenmalige betaling.

Liever ook op papier? Bekijk al onze abonnementen!

Steun het vrije woord met een eenmalige betaling en je zit een jaar goed.

Log hieronder in om dit bericht volledig te lezen. Ben je al ingelogd, kijk dan op je account of je nog een actief abonnement hebt.

1 mei is voorlopig nog steeds de dag waarop de horeca haar deuren opnieuw mag openen. Maar nu de contactberoepen recent opnieuw moesten sluiten lijkt die datum steeds minder realistisch. Veel zal afhangen van de cijfers.

Een café of restaurant open je niet à la minute: er moeten producten besteld worden en naarmate de voorwaarden moeten eigenaars de zaak herinrichten. Ook personeel optrommelen kan niet last minute gebeuren. Daarom vraagt de horecasector zo snel mogelijk duidelijkheid.

Veel geleerd uit eerste lockdown

De brouwers zijn ook al bezig met de voorbereidingen. “We zijn nu alle tap-en technische installaties gebruiksklaar aan het maken”, zegt Peter Buelens van Royal Swinkels Family Brewer. Zij brouwen onder andere Palm, Rodenbach en Cornet. “We hebben veel geleerd uit de eerste lockdown. Als de cafés op 1 mei zouden opengaan, zijn de tapinstallaties alvast gebruiksklaar.” Ook hebben de brouwers er voor kunnen zorgen dat er zeker geen stockbreuk is bij een heropening. “We zijn altijd blijven brouwen, maar in kleinere mate”, aldus Buelens.

Het grootste probleem stelt zich bij het vatenbier. De meeste vaten pilsbier zijn namelijk slechts zes maanden goed. Dit terwijl de horeca intussen al zes maanden gesloten is. Sommige zwaardere bieren, zoals Omer, kunnen hergist worden op fles. Maar pilsbieren op vat zijn voor de vuilbak. Daarom vraagt Omer-Gery Vander Ghinste, van de gelijknamige brouwerij uit Bellegem, zo snel mogelijk duidelijkheid: “Om onze Bockorpils in vat klaar te hebben, hebben we zeker 5 weken nodig. Onze stocks zijn minimaal, we beginnen pas volop te brouwen als we zekerheid hebben over de datum dat de horecazaken terug opengaan.”

Ook zal de logistieke puzzel zeer complex zijn. Als het overlegcomité een week op voorhand aankondigt dat de horecazaken opnieuw mogen openen, wordt het voor de bierleveranciers een hels karwei om alle bieren ter plaatse te krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief

Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen