De vakbonden zijn niet blij met 0,4%. Foto Photonews. © Didier Lebrun/Photo News - 10917977-014

De vakbonden zijn niet blij met 0,4%. Foto Photonews. © Didier Lebrun/Photo News - 10917977-014

Uncategorized

Socialisten dreigen dividenden te blokkeren: liberalen vinden dat oorlogsverklaring

Ruben Notteboom

De socialistische partij Vooruit dreigt met een volledige blokkering van de dividenduitkering, indien de loononderhandelingen niet slagen. Eerder raakte bekend dat het loonoverleg namelijk stopgezet werd. De vakbonden willen een stijging van meer dan 0,4%, maar de werkgevers vinden dat nu onrealistisch. De coronacrisis heeft het volgens hen namelijk financieel te moeilijk gemaakt om aan zulke eisen te voldoen.

Fractieleider Melissa Depraetere (Vooruit) is het daar echter niet mee eens. “Als de lonen met niet meer dan 0,4 procent kunnen stijgen, leggen wij de blokkering van dividenduitkeringen op tafel,” klinkt het.

“Blokkering van dividendenuitkering indien loonstijging niet hoger dan 0,4%

Minister van werk, Pierre-Yves Dermagne (PS), doet nog een laatste poging om het ijs te breken. De socialistische familie hoopt met de dreiging tot dividenduitkering toch de werkgevers te doen breken. “In de geest van het regeerakkoord zit dat wie hard werkt daarvoor beloond mag worden”, zegt Depraetere in een interview met De Standaard dat vrijdag verschijnt.

Werkgevers willen geen stijging boven 0,4%

Tot nu toe hielden de werkgevers echter voet bij stuk. Door de moeilijke financiële omstandigheden zou een loonsverhoging van meer dan 0,4% echt te zwaar zijn volgens hen. De socialisten vinden dat de werkgevers dan maar op iets anders moeten besparen, zoals dividenden aan aandeelhouders. Ze vinden dat het logisch is dat “mensen die gewerkt hebben en risico hebben gelopen voor gemaakte winst, beloond moeten worden.” Het geld behoort dus niet aan de aandeelhouders, maar de werknemers volgens de socialisten.

De werkgevers wilden wel al een coronapremie geven bovenop de 0,4%, wat volgens hen al een enorme toegeving was. De vakbonden willen echter meer. Volgens hen moet die premie ruimer. Indien deze blokkade niet opgegeven wordt, is het aan de regering om de muren neer te halen. De bom die de regering dan kan gebruiken om de blokkade te slopen, is de  zogenaamde loonwet. Officieel heet die wet de Wet op het Concurrentievermogen. Volgens artikel 14 van die wet mag de regering inderdaad “dwingen tot matiging van andere inkomsten,” zoals de dividenden voor de aandeelhouders.

Oorlogsverklaring aan liberalen

Het zou de eerste keer zijn dat die wet zo wordt gebruikt. De werd in 1996 geratificeerd, maar nooit in dergelijke vorm toegepast. De liberalen vinden dit echter een oorlogsverklaring van de socialisten. Egbert Lachaert (Open Vld) wil dat de vakbonden “realistische verwachtingen” stellen. Hij wil enkel de index bovenop de 0,4% bevestigen. Als met andere woorden het probleem niet opgelost raakt en de regering aan zet is, dreigt er een zware strijd los te barsten tussen de liberalen en socialisten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Socialisten dreigen dividenden te blokkeren: liberalen vinden dat oorlogsverklaring”

  1. Waar haalt Conner Rousseau die onzin toch vandaan. Heeft die ooit universitaire studies gedaan om niet te weten dat die uitkeringen miljarden opbrengen aan belastingen.
    Een dividend is een deel van de belastbare winst van de vennootschap. Daarop heb je dus vennootschapsbelasting betaald. Algemeen bedraagt die 29,58%. Vanaf 2020 verlaagt het tarief naar 25%.
    Op dividenden betaal je bovendien een dividendbelasting: de roerende voorheffing (standaard 30%).

  2. Vooruit wil meer loon voor de arbeider en wat de staat misloopt is hun probleem niet. En … politiek is armworstelen. Dat ze maar geen potten breken. Maar dat zal diepe sporen nalaten. Opgelet: als Magnette het wil … Die slikt dat niet in. Ook niet na 1 mei, waar bepaalde verdwaasden op rekenen. “1 mei voorbij en Magnette kruipt door het stof.” Zo kennen we de PS niet.

Plaats een reactie

Delen