Reddingsschip Middellandse Zee. Foto Shutterstock.

Reddingsschip Middellandse Zee. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Artsen Zonder Grenzen stuurt opnieuw ‘reddingsschip’ naar Middellandse Zee

/

Artsen Zonder Grenzen zal opnieuw een schip naar de Middellandse Zee sturen om er naar eigen zeggen reddingsactiviteiten uit te voeren. Dat stelt de ngo in een persbericht en meldt Belga. Volgens critici zorgen ngo’s met hun reddingsschepen net voor een aanzuigeffect en zo meer doden op de Middellandse Zee.

Ieder jaar wagen duizenden migranten illegaal de oversteek naar het Europese vasteland, in de hoop er asiel te kunnen krijgen. Met behulp van mensensmokkelaars proberen ze met kleine bootjes de gevaarlijke toch over de Middellandse Zee. Daarbij krijgen ze vaak hulp van ngo’s die er met hun reddingsschepen actief zijn. Zij worden door die modus operandi door critici beschuldigd van het faciliteren van mensensmokkel.

Toch blijven heel wat ngo’s overtuigd van het nut van die zogenaamde reddingsacties. Artsen Zonder Grenzen kondigde vandaag aan dat ze opnieuw een boot voor zoek- en reddingsactiviteiten in het centrale Middellandse Zeegebied zal lanceren. “Doel is om levens te redden van vluchtelingen en migranten die proberen de dodelijke oversteek vanuit Libië over zee te maken”, klinkt het.

Europese Unie

Ze roepen de Europese Unie en haar lidstaten op om een humaner asiel-en migratiebeleid te voeren. “Onze terugkeer naar zee is het directe gevolg van Europa’s roekeloze beleid van non-assistance op zee, dat mensen ter dood veroordeelt“, zegt Ellen van der Velden, manager operaties van AZG voor zoek- en reddingsacties.

In voorbije jaren hebben Europese regeringen steeds meer afstand genomen van proactieve zoek- en reddingsacties in het centrale Middellandse Zeegebied. Ze hebben ze mensen in gevaar niet geholpen en hebben ze opzettelijk het broodnodige werk van opsporings- en reddings-ngo’s belemmerd, zo niet gecriminaliseerd,” zegt Van der Velden. “Door dit beleid zijn duizenden mannen, vrouwen en kinderen in de steek gelaten om op zee te dobberen en te verdrinken aan de zuidgrens van Europa.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Artsen Zonder Grenzen stuurt opnieuw ‘reddingsschip’ naar Middellandse Zee”

  1. Reddingsactiviteiten? Ze gaan de economische gelukszoekers ophalen vlak vóór de kust van Libië en steunen daarmede de mensensmokkelaars. En dit ten laste van de Europese welvaart.

  2. Is nooit weggeweest… De grootste ferry rederij heet Frontex en is geen NGO, doch vaart met talrijke schepen onder de vlaggen van de EU-lidstaten. Er moeten en zullen immers vóór 2050 een 100.000.000 Afrikanen hartelijk welkom worden geheten in de EU. Leg uw welkomstliederen boeken en knuffels maar vast klaar!

  3. Zou je nog geld aan een ngo als AZG willen geven? Om het gebruikt te zien als organisator van cruises vanuit Afrika naar Europa? Laat die “Artsen” maar gerust vallen en zet er Cruiseorganisator voor. Op die manier wordt de ganse geloofwaardigheid van elke ngo op losse schroeven gezet, als er al nog wat geloofwaardigheid over was.

  4. Het managen van een ferryboot kost fortuinen. Wie betaalt deze business? De belastingbetalers of de smokkelaars? Tijd dat het gerecht interesse toont voor de boekhouding van ngo’s en vzw’s. Niets is winstgevender dan – business zonder winstgevend doel.

Plaats een reactie

Delen