Matthias Diependaele (Photonews)

Matthias Diependaele (Photonews)

Binnenland politiek

Diependaele: “Afschaffen woonbonus was zeer efficiënte besparing”

Pieter Van Berkel

Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) noemt het afschaffen van de woonbonus een efficiënte besparing, die als voorbeeld kan dienen voor de aankomende begrotingsoefening.

Door de coronacrisis heeft Vlaanderen een structureel begrotingstekort dat in 2022 zo’n 2,9 miljard euro zal bedragen. In 2024 zou dat 2,7 miljard euro bedragen. Diependaele hoopt het begrotingstekort te halveren tegen het einde van de legislatuur, wat neer zou komen op een besparingsoefening van zo’n 1,2 miljard euro. De minister heeft nieuwe belastingen bij voorbaat uitgesloten.

Na een vraag van Vlaams Parlementslid Björn Rzoska (Groen), antwoordde Diependaele dat hij in het afschaffen van de woonbonus als voorbeeld van de te volgen weg ziet. “Zowel volgens het Steunpunt Wonen als volgens de Nationale Bank heeft het afschaffen van de woonbonus 10 procent opwaartse druk op de woningprijzen weggenomen”; zei Diependaele.

“Dat is dus weldegelijk een verstandige besparing, voor deze legislatuur rond de 340 miljoen euro”, klinkt het. “Die hebben we wel geherinvesteerd in de verlaging van de registratierechten, dus dat is geen pure besparing geweest. Maar op lange termijn gaat het weldegelijk om een besparing die oploopt tot 1,5 miljard euro. De maatregel zal bovendien aan jonge gezinnen meer kansen bieden om een eigen woning te verwerven.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Diependaele: “Afschaffen woonbonus was zeer efficiënte besparing””

  1. Het is gemakkelijk zo besparingen doen ten koste van de werkende mens en wees maar gerust dat je hiermee geen reclame behaalt voor uw partij U zou beter eens beginnen inbinden met jullie gulle subsidie cadeaus waar niemand een boodschap aan heeft Als mijn bestelwagen het morgen begeeft krijg ik ook geen subsidie voor een nieuwe te kopen mr Diependaele

  2. De partij van Diependaele is verveld tot een centrumpartij die haar ideologie heeft verloochend!Als ze zo blijft aanmodderen mag ze zich tot het clubje van de elfjes rekenen.De minister president is een uitermate zwak figuur zonder uitstraling die aan de leiband loopt van de federale regering en af en toe eens mag miauwen!De oppositie die ze voeren in het federale parlement stelt ook niet veel voor.Het wordt de hoogste tijd dat BDW gaat herbronnen want anders vrees ik voor een flinke dreun in 2024.Nu dat de eerste barsten in Vivaldi een feit zijn en het parcours zeer hobbelig wordt zou de uppercut wel eens vroeger kunnen zijn.De schandalen en het smijten met belastinggeld zullen door de kiezer worden meegenomen in het stemhokje!

  3. Een zeer efficiënte besparing voor de Vlaamse overheid ja! Maar voor de werkende mens in het land met de hoogste belastingen op zowat alles was de woonbonus en het pensioensparen het enige wat hij/zij nog kon inbrengen op zijn belastingbrief, niet zijn energiefactuur. De woonbonus werd afgenomen en aan het pensioensparen is al gesleuteld maar het ergste moet nog komen. Waar is het grondwettelijk hof hier dat in Vlaanderen de woonbonus wordt afgeschaft en in Wallonië en Brussel niet? Meer Vlaanderen is helaas verzand in een keer op keer eigen burgertje pesten. Wat we zelf doen, doen we helemaal niet beter.

  4. Het (kunnen)verwerven van een eigen woning op termijn is één van de sterkste maatregelen tegen armoede. Het niet meer kunnen inbrengen van een eigen woning is rampzalig, beperkt enorm de mogelijkheden van jonge gezinnen, wat er ook over gezegd wordt. Waar wordt dit zogezegd gecompenseerd ? Alleszins niet in de gedaalde “schrijkosten” …

Plaats een reactie

Delen