Een flare (ingezet) en een foto van de zoektocht (Photonews: © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10926941-034)

Een flare (ingezet) en een foto van de zoektocht (Photonews: © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10926941-034)

Uncategorized

DOVO brengt verslag uit over ‘valstrik’ in auto van Conings: geen boobytrap, wel een tripflare

Ruben Notteboom

Ontmijningsdienst DOVO heeft een technisch verslag uitgebracht over de zogenaamde valstrik die Jürgen Conings naar verluidt had achtergelaten in zijn auto. Eerder stelde een parketwoordvoerder formeel aan PAL NWS dat er “geen boobytraps in de wagen waren. Er waren enkel draden die de wagen uitstaken en er was geen enkel risico.” Het technisch verslag vertelt nu het volledige verhaal.

Op 20 mei 2021 stelde een parketwoordvoerder formeel aan PAL NWS dat er geen boobytrap was. Onderzoeksjournalist Kristof Luypaert bracht hierover een artikel. Het volledige artikel kunt u hier lezen. De woordvoerder van het parket beweerde dat de politie geen risico wilde nemen, maar dat het boobytrapverhaal een eigen leven aan het leiden was in de media.

Geen granaat aan een touwtje in auto van Conings, wel een flare

Een flare. Foto Shutterstock.

In het technische verslag van DOVO staat volgens BELGA dat er wel een tripflare in zijn wagen zat. Dat is een flare, een soort lichtkogel die vooral bekend is als noodsignaal, die vasthangt aan een draadje. Als er aan dat draadje getrokken wordt, gaat de flare af. Het leger gebruikt dat vaak om gebieden te beveiligen tegen infiltratie. Indien iemand probeert te sluipen, maar de flare laat afgaan, toont een lichtsignaal waar iemand zich bevindt.

In principe gaat het hier dus inderdaad niet over een boobytrap. Die flare had de auto wel in brand kunnen steken. Dat is op zich ook gevaarlijk. Daarnaast zouden er vier antitankwapens in zijn auto hebben gelegen, de zogenaamde M72 LAW Raketwerper. Dat is een Amerikaans wapen die de bekende bazooka moest vervangen.

“Ontploffingsgevaar moeilijk in te schatten”

Indien de flare was afgegaan en de auto in brand zou zijn geschoten, dan was er wel ontploffingsgevaar door de raketwerpers. Daarnaast kon de rest van de munitie ook tot ontploffing komen. Het ontploffingsgevaar is echter moeilijk tot onmogelijk in te schatten volgens DOVO. De tripflare was dus geen boobytrap, maar had mogelijk wel ernstige gevolgen kunnen hebben, hoewel dat absoluut niet zeker is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “DOVO brengt verslag uit over ‘valstrik’ in auto van Conings: geen boobytrap, wel een tripflare”

  1. Met andere Oorden er was dus weeral geen gevaar, maar we breien er toch snel een verhaal aan met de raketwerpers om het spectaculair te maken en ‘de jurgen’ in slecht daglicht te plaatsen, t’is tenslotte een losgebarsten extreem rechtse extremist 😃. Wees eens serieus moest dit een bloedbewuste godsdienst extremist zijn was er nu al 1000liter bloed vergoten hoor Stop met de voorverhalen en vooroordelen aub. En stop oneens ook met verdeeldheid te zaaien onze fantastische politiekers en virologen dozn dit al. Ruim voldoende dat een mediakanaal daar geen baat meer bij heeft 👌

Plaats een reactie

Delen