Darya Safai. Foto Photonews.

Darya Safai. Foto Photonews.

Uncategorized

Echtgenoot Darya Safai (N-VA) pleegde geen strafbare feiten bij humanitaire visa Iraniërs

/

De echtgenoot van N-VA-Kamerlid Darya Safai die als contactpersoon fungeert bij het uitreiken van humanitaire visa, heeft geen strafbare feiten gepleegd. Enkele weken geleden berichtte De Morgen dat er een onderzoek werd geopend naar de man op basis van geruchten binnen de Iraanse gemeenschap. Bij N-VA spreekt men van “karaktermoord”.

Op 4 maart pakte De Morgen op haar voorpagina uit met het artikel ‘Opnieuw geval van visafraude? Staatsveiligheid waarschuwt voor echtgenoot Darya Safai’. De Morgen zou een nota hebben kunnen inkijken die de Belgische Staatsveiligheid ontving met geruchten over visafraude bij Saeed Bashirtash, de echtgenoot van Darya Safai. Hoe het kan dat De Morgen een dergelijk vertrouwelijke nota onder ogen kon krijgen, is nog steeds niet duidelijk.

Safai zelf maakte zich na de bekendmakingen van De Morgen sterk dat er van visafraude geen sprake is en vermoedde dat de Iraanse geheime diensten de geruchten verspreidden. “Het is een standaard modus operandi van de Iraanse geheime diensten om schadelijke geruchten te verspreiden over kritische stemmen in ballingschap, in de hoop ze zo het zwijgen op te leggen. Het is een gegeven waar we ondertussen mee hebben leren leven.” Ze vroeg zich af waarom De Morgen hiermee geen rekening hield en de geruchten kritiekloos verspreidde.

Of de geruchten ook effectief verspreid werden door het Iraanse regime, is niet duidelijk. Wel blijkt uit onderzoek dat de echtgenoot van Safai geen strafbare feiten heeft gepleegd. Dat maakt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) bekend. “Ik ben tevreden dat het gerecht hier snel duidelijkheid brengt en er geen strafbare feiten werden gepleegd”, aldus Mahdi. “Intentieprocessen zijn nooit goed, iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dit dossier is daarvan het bewijs.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Echtgenoot Darya Safai (N-VA) pleegde geen strafbare feiten bij humanitaire visa Iraniërs”

Plaats een reactie

Delen