De gedeeltelijke en beperkte heropening van de horeca kan op weinig enthousiasme rekenen bij Erik Beunckens (59), afgevaardigd bestuurder van FedCaf (Federatie van Cafés in België). “Zowat 85 procent van de cafés in ons land hebben geen eigen terras”, weet Beunckens. “De huidige maatregelen zijn onvoldoende.”
Geen advertenties meer?
Ingelogde abonnees steunen niet alleen een van de enige kritische en onafhankelijke media, maar zien ook geen vervelende advertenties. Abonneer je snel en eenvoudig en krijg meteen toegang tot vele duizenden exclusieve artikelen!
Maak hieronder je keuze voor het gewenste abonnement:
Liever ook op papier? Bekijk alle abonnementen!
Het doorlopend abonnement wordt automatisch verlengd voor steeds één maand.
Liever ook op papier? Bekijk al onze abonnementen!
Steun het vrije woord met een online abonnement van 3 maanden via een eenmalige betaling.
Liever ook op papier? Bekijk al onze abonnementen!
Steun het vrije woord met een eenmalige betaling en je zit een jaar goed.
Log hieronder in om dit bericht volledig te lezen. Ben je al ingelogd, kijk dan op je account of je nog een actief abonnement hebt.
De toog blijft dicht en het café moet om 22 uur sluiten. Nee, echt blij zijn de cafébazen in dit land van schuimende pinten nog niet. “De versoepelingen zijn slechts een begin”, vertelt Erik Beunckens. “Het is intussen voldoende bewezen dat de horeca tijdens de coronacrisis onterecht geviseerd werd, want bij de uitbraak van de tweede en de derde golf waren alle horecazaken gesloten. Eigenlijk hadden onze mensen al veel langer moeten kunnen openen. Er is nooit een wetenschappelijk of onderbouwd bewijs geweest dat het grote aantal infecties en besmettingen in de horeca plaatsvond.”
Waarom besliste de overheid dan toch om de horeca dicht te houden?
“Omdat men binnen het Overlegcomité blijkbaar vermoedens had dat de contacten die mensen hadden op café een bron van besmettingen waren, vooral dan door superverspreiders. Maar zoals ik al zei: de bewijzen heeft men daar nooit voor geleverd. We hebben dat probleem op alle mogelijke manieren en op alle niveaus aangekaart. Maar nooit kregen we antwoord. Het risico was te groot. Met die uitleg moesten we het stellen.”
Uw federatie behartigt de belangen van de cafés. Kunnen zij op leefbare manier heropenen zaterdag?
“Iedere horecazaak moet dat een beetje voor zichzelf uitmaken. Wie geen terras heeft, blijft sowieso gesloten, dat is duidelijk. De steunmaatregelen blijven van kracht, maar eigenlijk zijn die onvoldoende. Wij willen liever geen steunmaatregelen, maar de toezegging dat de horeca gewoon opnieuw mag openen. Maar goed, nu ze verplicht moeten sluiten, heeft dat ook zijn consequenties en moet de overheid die steun blijven leveren zodat iedereen, zonder uitzondering, kan overleven.”
Lees hier het volledige artikel: Erik Beunckens (59) – gedelegeerd bestuurder FEDCAF: “1 café op 4 haalt einde van het jaar niet”.









