Illustratieve foto - Foto: Shutterstock

Illustratieve foto - Foto: Shutterstock

Uncategorized

Iran beschuldigt Franse toerist van spionage: mogelijk doodstraf als gevolg

Niels Geerinck

In mei vorig jaar werd Benjamin Brière in het noordoosten van Iran gearresteerd. De man moet nu terechtstaan voor spionage. Volgens de Iraanse autoriteiten zou hij foto’s genomen hebben in een gebied waar dit verboden was. De Fransman wordt ook aangeklaagd wegens “het verspreiden van propaganda tegen de Islamitische Republiek”. Hij riskeert een jarenlange gevangenisstraf en eventueel zelfs de doodstraf.

De 30-jarige Benjamin werd in mei vorig jaar door de autoriteiten staande gehouden in een natuurgebied, terwijl hij daar opnames aan het maken was met een drone. De familie van de man heeft intussen een open brief aan de Franse president Emmanuel Macron geschreven. Daarin roepen ze de president op om alles in het werk te stellen om Benjamin vrij te krijgen. In de brief zegt de familie dat de aanklachten ongegrond zijn en dat hij een ‘onderhandelingsinstrument’ is geworden.

‘Corrumperen van de aarde’

In eerste instantie vorderde de Iraanse justitie ook nog een zware aanklacht tegen de man. Hierbij klaagde men hem aan wegens het ‘corrumperen van de aarde’. In het Islamitisch recht wordt deze term gebruikt wanneer een beschuldigde ‘de sociale en morele orde geschapen door God, zou ondermijnd hebben’ en ‘zich als een vijand van God gedragen’ hebben. Ook hierop staat de doodstraf. Deze aanklacht lieten de autoriteiten intussen vallen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Iran beschuldigt Franse toerist van spionage: mogelijk doodstraf als gevolg”

  1. Waarom wil men per se naar die islamitische dictaturen trekken. Blijf daar weg, wij hebben daar niks te zoeken. Door zijn naïviteit en goedgelovigheid is hij in een geplande val getrapt. Resultaat: komen wenen en bidden dat iemand anders het weer zal oplossen. Eigen schuld, dikke bult.

  2. Als je in Iran het risico loopt bij het maken van foto’s om beschuldigd te worden van “het corrumperen van de aarde” zou ik daar toch ook wegblijven.

Plaats een reactie

Delen