(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Macron: “Napoleon is een deel van ons”

Pieter Van Berkel

“Napoleon is een deel van ons”, zei de Franse president Emmanuel Macron tijdens de herdenking van het tweehonderdste sterfdag van de Franse keizer. Hij benadrukte dat hij “niets wil toegeven aan hen die het verleden willen uitwissen omdat het niet strookt met het idee dat zij hebben van het heden” .

Woensdag herdachten de Fransen de tweehonderdste sterfdag van Napoleon Bonaparte. De herdenking maakte heel wat los, bij zowel voor als tegenstanders. Sommigen ter linkerzijde gaan zelfs zo ver om de keizer racisme en seksisme te verwijten.

De Franse president Emmanuel Macron, die een bloemenkrans neerlegde bij het graf van de keizer, hield tijdens zijn toespraak de boot in het midden. “Napoleon is een deel van ons”, zei Macron. De Franse president verwees naar zijn “fouten”, zoals het herinvoeren van de slavernij, maar ook naar zijn kwaliteiten als “bouwer en wetgever” en verdediger van de Franse soevereiniteit.

“Napoleon is een deel van ons”

Macron benadrukte dat hij “niets wil toegeven aan hen die het verleden willen uitwissen omdat het niet strookt met het idee dat zij hebben van het heden”, een weinig subtiele kritiek van diegenen die Napoleon willen ‘cancelen’. “Wij zijn niet bezig met een verheven viering, maar met een verheven herdenking”, zei de Franse president.

“Van het Keizerrijk hebben wij van het slechtste afstand genomen, van de Keizer hebben wij het beste verfraaid”, zei Macron. “Wij houden van Napoleon omdat zijn leven de smaak heeft van mogelijkheid, omdat het een uitnodiging is om zijn risico te nemen.”

“Napoleon kon zowel de ziel van de wereld als de duivel van Europa zijn”, aldus Macron. “Hij begreep dat hij voortdurend moest streven naar de grootsheid en de eenheid van het land. En hij deed dat door oorlog, door het vinden van gemeenschappelijke vijanden voor de Fransen, maar ook door de kunsten.”

Bekijk hier de toespraak:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen