Foto van het assisenproces in 2011. Foto Photonews. © Didier Lebrun/ /Photo News - 10309083-022

Foto van het assisenproces in 2011. Foto Photonews. © Didier Lebrun/ /Photo News - 10309083-022

Uncategorized

Moordenaar van agente Kitty op vrije voeten met enkelband

Ruben Notteboom

De tweede moordenaar van agente Kitty Van Nieuwenhuysen, Hassan Iasir, is vrijgelaten. Hij mocht de gevangenis verlaten met een enkelband. Hij staat nog onder elektronisch toezicht tot het einde van zijn straftermijn. Iasir is wel niet volledig vrij. Hij mag de gevangenis 36 uur per maand verlaten met enkelband.

Johan Van Nieuwenhuysen, de vader van Kitty, reageert in shock op Radio 2 Vlaams-Brabant. “Wij zijn opnieuw zwaar ontgoocheld in justitie. Dit is geen slag, maar een boks in ons gezicht”, klinkt het.

Kitty werd vermoord tijdens een home invasion in 2007

Agente Kitty werd doodgeschoten door drie daders tijdens een home invasion in 2007 in Lot, een deelgemeente van Beersel. De drie werden in 2011 veroordeeld tot 20 jaar. Nourredine Cheikni, één van de daders, mocht echter al eerder de gevangenis verlaten. Zijn mededader Hassas Iasir volgt hem nu. Galip Kurum, de derde van het trio, zit nog steeds vast.

Sophie Van Bree van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel vertelde aan VRT dat “de beslissing niet zomaar viel.” “Er zijn veel redenen die tot de beslissing hebben geleid,” gaat ze verder. “Hij heeft in het verleden al 16 uitgangspermissies gekregen en dat verliep altijd met respect voor de voorwaarden.”

Vrijgelaten onder voorwaarden, 36 uur per maand

Daarnaast zou hij verschillende professionele en sociale opleidingen hebben gevolgd en al vaker hebben gevraagd om met enkelband enkele uren vrij te mogen. Dat werd eerder geweigerd, maar nu zouden naar eigen zeggen de nodige stappen genomen zijn. Hij zou “inzicht hebben verworven” en “beseffen dat zijn daden fout waren.”

Hij mag 36 uur per maand de gevangenis verlaten in een zogenaamd systeem van beperkte detentie en enkele voorwaarden. Zo mag hij enkele gemeenten niet betreden of verlaten, hij moet telkens bereikbaar zijn en de psychologische begeleiding voortzetten. Zo kan het gerecht nog in de gaten houden of Iasar zich kan aanpassen aan de maatschappij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “Moordenaar van agente Kitty op vrije voeten met enkelband”

  1. “Er zijn veel redenen die tot de beslissing hebben geleid.”
    Dit is en blijft totaal van de pot gerukt.
    Er is GEEN, maar dan ook GEEN enkele reden om deze moordenaars ook maar enigszins vervroegd vrij te laten.
    Dergelijke zaken moeten met levenslang bestraft worden, en levenslang moet dan ook daadwerkelijk levenslang zijn.
    Ik zie GEEN enkele reden waarom dat laatste niet de strafmaat is geweest.

Plaats een reactie

Delen