Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) - Foto: Photonews

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) - Foto: Photonews

Uncategorized

Verlinden (CD&V) benadrukt dat er geen ‘license to kill’ op Conings rust: “Dat is enkel een concept uit films”

Niels Geerinck

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) benadrukte deze middag tijdens het VTM Nieuws dat er geen sprake is van een zogenaamde ‘license to kill’. Deze week pakten heel wat kranten uit met titels waaruit bleek dat de ordediensten vrij konden schieten op de voortvluchtige militair.

De minister ontkent met klem dat Conings vogelvrij is. Ze voegt eraan toe dat de ordediensten professioneel zullen handelen indien het om zelfverdediging gaat. “Het is een concept uit de films. Natuurlijk zal de politie gepast optreden en kan er eventueel sprake zijn van zelfverdediging wanneer er een gevaarlijke situatie zou ontstaan, maar het kwalificeren als een ‘license to kill’ is niet juist”, aldus Verlinden. Ze verzekert dat het parket en de autoriteiten er alles aan doen om de man zo snel mogelijk te lokaliseren.

Spoorloos

De autoriteiten zitten momenteel met de handen in het haar. Conings is nog steeds spoorloos nadat de zoektocht in het Nationaal Park Hoge Kempen niets opleverde. Het onderzoek richt zich nu op huiszoekingen en het onderzoeken van personen die dichtbij hem stonden. Het is momenteel ook erg onduidelijk of Conings nog in leven is.

Overijverige krantenkoppen

https://twitter.com/HendrikVuye/status/1396437347923804160?s=20

Sommige kranten kopten eerder deze week dat de militairen die opzoek zijn naar Conings een ‘license to kill’ hadden gekregen. Dit wil zeggen dat ze zogenaamd de opdracht hadden om de man neer te schieten.

Verlinden weerlegde die beweringen en verklaarde dat enkel geweld zal worden ingezet, wanneer er sprake is van zelfverdediging of wanneer er een gevaarlijke situatie ontstaat. “Ik wil dit ontkrachten”, aldus Verlinden. “We kennen dat niet binnen de procedures in België. Het is een concept uit de films. Natuurlijk zal de politie gepast optreden en kan er eventueel sprake zijn van zelfverdediging wanneer er een gevaarlijke situatie zou ontstaan, maar het kwalificeren als een ‘license to kill’ is niet juist.”, zo zegt ze.

Sensatiebelust

Ook grondwetspecialist Hendrik Vuye hekelt de sensatiezoekende krantenkoppen. In zijn tweet van vrijdag reageerde hij misnoegd op gemak waarmee de media zulke beweringen de wereld instuurden: “License to kill”.. de rechtstaat in het jaar II van de Pandemie. En dat staat gewoon te lezen in de schrijfsels van de zogenaamde Vierde Macht.” , aldus Vuye.

Nadat Verlinden vandaag reageerde in het VTM Nieuws, reageert Vuye wederom omtrent de krantenkoppen.“Mag ik nu een cynisch applausje vragen voor die kranten die ‘license to kill” hebben gepubliceerd?“, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

7 gedachten over “Verlinden (CD&V) benadrukt dat er geen ‘license to kill’ op Conings rust: “Dat is enkel een concept uit films””

  1. toch iemand die weet dat het “license” is en niet “licence”

    Niettegenstaande dat : het enige dat moeilijker te vinden is dan Jüregen Conings is de boekhouding van Sihame

  2. Als JC gevonden wordt, zal hij zich “verzet” hebben en afgeknald worden. De beloning voor de korpschef of pelotonscommandant is een promotie en een ereteken, maar nooit zal dit openlijk gezegd worden. Als JC zelfmoord gepleegd heeft, zal hij niet gevonden worden tenzij men er een verhaal van verzet kan rond bouwen. Haemers heeft zich destijds ook met “hulp” opgehangen en het tuig rond Dutroux heeft gedreigd het zaakje openbaar te maken vanuit de cel, om toch maar “niet van de trappen te vallen in het gevang”. België heeft al in heel veel dossiers voor “zelfmoorden” gezorgd, tot Lumumba toe, en wil zich steeds voordoen als democratisch land. Met Q in het gerecht is het nu echter helemaal om zeep. Ik zal JC gedenken als iemand die een fout maakte maar die de schaamteloosheid van de politiek aan de kaak durfde te stellen en daarvoor afgeschoten werd.

Plaats een reactie

Delen