Vrouwe Justitia. Foto Shutterstock.

Vrouwe Justitia. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Vijf recidiverende dieven riskeren celstraf tot 15 maanden

Ruben Notteboom

Het parket Halle-Vilvoorde vordert gevangenisstraffen van 12 tot 15 maanden tegen 5 recidiverende dieven. Het vijftal zou schuldig zijn aan diefstal met braak. Het zou niet hun eerste veroordeling zijn voor dergelijke feiten.

Het is niet de eerste keer dat de vijf mannen betrapt worden tijdens diefstal of inbraak. Ze zijn dus recidivisten, wat betekent dat ze strafbare feiten meerdere malen herhaald hebben. Het risico dat ze opnieuw gelijkaardige feiten zullen plegen, is dus zeer reëel.

Mogelijk bij verstek veroordeeld

Het parket vordert daarom zwaardere straffen voor de feiten. Er wordt een celstraf geëist van 12 tot 15 maanden. Daarnaast verscheen geen van hen voor de rechtbank afgelopen dinsdag. Daarom zouden ze bij verstek kunnen veroordeeld worden.

De eerste van de vijf werd dit voorjaar betrapt toen hij elektronicamateriaal wilde stelen uit een containerpark. Hij werd op heterdaad betrapt door een buur die hem over de omheining zag klimmen. De politie kwam onmiddellijk ter plaatse en de verdachte werd aangehouden. Het parket eiste dinsdag een gevangenisstraf van 15 maanden tegen de man.

Op heterdaad betrapt

De tweede man had nog minder geluk. Hij probeerde in te breken in een bedrijventerrein, maar dat verliep niet zo vlot. Tot drie keer toe moest hij proberen, maar iedere keer ging het mis. Hij probeerde over de omheining te klimmen, om zo via de laadkaai het bedrijfsgebouw binnen te raken. De eerste twee keer zag hij echter getuigen, waardoor hij ervan door ging. De derde keer wist de politie hem aan te houden. Het parket eist 12 maanden cel.

De derde en vierde verdachte hadden elektrische fietsen gestolen. Ze werden betrapt op de fietsen, waarvan de sloten geforceerd waren. Uit verder onderzoek bleek dat ze gestolen waren uit een garage, niet veel verder van de plaats van aanhouding. Eén verdachte werd onmiddellijk gearresteerd. De andere wist te ontkomen, maar werd enkele dagen later gevat. Het parket eist celstraffen van 12 en 15 maanden.

Alle dieven krijgen vonnis te horen op 22 juni

Ten slotte werd een man op heterdaad betrapt toen hij ingebroken had in een warenhuis in Machelen, een plaats in Vlaams-Brabant. Hij probeerde twee dashcamera’s te stelen uit het warenhuis. Daarvoor riskeert hij een gevangenisstraf van 12 maanden.

Het parket meldt dat de zaken in beraad genomen worden en de vonnissen zullen vallen op 22 juni. Maar omdat ze allemaal op heterdaad betrapt zijn, recidivisten bleken te zijn en niet aanwezig waren op hun rechtszaak, ziet het er niet goed uit voor hen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen