Stemming stikstofdecreet uitgesteld naar volgend jaar: voltallige oppositie vraagt advies Raad van State

De voltallige oppositie vraagt een bijkomend advies van de Raad van State. Photonews

Uncategorized

Energieminister Van der Straeten: “Tuurlijk word ik niet vrolijk van gascentrales”

Anton Schelfaut

De sluiting van de kerncentrales en de tijdelijke vervanging door gascentrales zal de CO2-uitstoot doen toenemen met 12 procent. Dat blijkt uit een studie van het Planbureau. “Tuurlijk word ik daar niet vrolijk van. Maar iedereen vergeet de zeven olympische zwembaden aan kernafval”, verklaarde Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) in een interview met De Tijd.

Volgens Van der Straeten is de studie van het Planbureau gebaseerd op het beleid van de vorige regering. “Ze gaat uit van een volledige vervanging van de nucleaire capaciteit door gas, terwijl wij door meer hernieuwbare energie, meer interconnectiviteit, vraagbeheer en opslag nog slechts mikken op 2 tot 3 flexibele centrales, in plaats van 8 of 9”, aldus de minister.

De Tijd wil weten wat de 17-jarige Tinne Van der Straeten gezegd zou hebben tegen de 43-jarige die de CO2-uitstoot doet oplopen. “De 17-jarige Tinne zou daar niet tevreden mee zijn en de 43-jarige Tinne ook niet. Tuurlijk word ik niet vrolijk van gascentrales. Maar eender wie op mijn stoel had gezeten, had dezelfde beslissing moeten nemen, omdat de energietoekomst simpelweg niet voorbereid is. Dát is de schande”, benadrukt ze.

Of de minister zich veel moeite zou kunnen besparen door de jongste twee kerncentrales open te houden? “Dan zouden we binnen tien jaar exact dezelfde discussie hebben. Kernenergie is geen duurzame keuze. Ze heeft veel welvaart bijgebracht aan ons land, maar ook wel zeven olympische zwembaden aan kernafval, wat iedereen vergeten lijkt. Na 40 jaar onderzoek weet men nog altijd niet wat daarmee moet gebeuren, behalve dat de sanering meer dan 15 miljard zal kosten. De factuur van de kernenergie komt er nog aan. Ik maak alvast dat ze niet nog groter wordt”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Energieminister Van der Straeten: “Tuurlijk word ik niet vrolijk van gascentrales””

  1. Tine wat gij nog niet duidelijk door hebt die 7 zwembaden zullen niet verkleinen of vergroten met de centrales langer open te houden. moesten ze volledig nieuw zijn dat is iets anders. maar ondertussen zijn de omringende landen wel doorgedrongen van de nieuwe generate kernenergie en dat ze dit nog hebben zelfs Scandinavian landen. toch wel landen die greener denken.

  2. Dit gaat ons land massaal veel geld kosten telkens zij afgeschakeld worden omdat er op dat moment genoeg stroom is zullen zij hiervpor een vergoeding krijgen er staat hier over een zeer mooi opiniestuk in Knack van Jean Marie De Decker meer dan de moeite om te lezen en om te lezen wat ze ons niet vertellen het is een groene schande zoals altijd het word helemaal krankjorum wanneer je bedenkt dat zij maar over een heel klein kiespubliek beschikken en eigenlijk niet verkozen werden om de Vlaming te representeren zij zullen ons weer met gigantische schulden opzadelen waar we , u 20 jaar zal voor moeten betalen

  3. 7 olympische zwembaden afval tegen eeuwenlange CO2 uitstoot. Wait and see.
    Ik heb een warmtepomp,een zonneboiler en binnenkort batterijen en betaal nu de meeste energiekosten van heel België. Iemand met een vuil mazoutstoveke is nu de winnaar.
    Probeer eens eerst de mensen te bevoordelen die hun best doen voor het milieu.

  4. CO2 is een levensnoodzakelijk gas. Zonder CO2 geen planten, geen leven op aarde. CO2 draagt daarenboven bij aan een leefbare temperatuur. Als broeikasgas is CO2 evenwel verzadigd. Meer CO2 draagt – in tegenstelling tot andere broeikasgassen – niet bij aan de opwarming van de aarde. De angst en afkeer voor CO2 – sommigen spreken al over CO2-vervuiling – kan alleen verklaard worden door een doorgedreven en uitgekiende indoctrinatie. Voor onze elektriciteitsvoorziening kunnen we voor 100% rekenen op kern- en gascentrales. Windmolens zijn totaal overbodig. Ze maken enkele vriendjeskapitalisten stinkend rijk en ze bezorgen een leger vazallen een zorgeloos leven. Dit alles ten koste van alle anderen.

  5. Kernenergiebeleid hadt nooit een federale bevoegdheid mogen blijven in dit land, aangezien de Vlaamse industrie met zijn havens en industrie er zwaar afhankelijk van zijn.

  6. Beter zou geweest zijn om de subsidies voor bouw van gascentrales en blijvende subsidies bij stilleggen van deze bij teveel aan energie dit belastinggeld te investeren in de uitrol van waterstoftechnologie …tankstations …waterstoffabrieken..vracht- en personenvervoer. Toepassing van waterstof in productie-eenheden waar veel energie voor nodig is …metaal en niet-metalen.

  7. Natuurlijk ben ik niet vrolijk van gascentrales , wie heeft ze verdorie al 2 jaar geleden gepromoot ??!! zijzelf
    ze kan een handje geven aan Pinokio De croo – liegen dat het klettert , eerst alle kerncentrales willen sluiten (het was zelfs een breekpunt ,voor regeringsdeelname) en een paar maanden stoefen en liegen dat het dankzij haar is dat de kerncentrales langer open blijven !!! – ze veranderd van stelling en uitspraken gelijk ze haar ondergoed ververst

Plaats een reactie

Delen