Voorzitter van het Rassemblement National Marine Le Pen. Shutterstock

Uncategorized

Partij van Le Pen wint in geen enkele Franse regio, ook president Macron lijdt verlies

Anton Schelfaut

Volgens de exitpolls heeft het Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen in geen enkele regio de strijd gewonnen bij de regionale verkiezingen in Frankrijk. Ook de partij La République en marche (LREM) van president Emmanuel Macron lijkt zware verliezen te lijden. De verkiezingen werden vooral gekenmerkt door een lage opkomst.

Rassemblement National had gehoopt op winst in de zuidelijke regio Provence-Alpes-Côte-d’Azur, maar kandidaat Thierry Mariani is niet verder geraakt dan 42 procent. Dat meldt France 2 op basis van exitpolls. Tegenkandidaat Renaud Muselier (Les Républicains) haalde meer dan 57 procent.

Ook de partij LREM van president Emmanuel Macron heeft in geen enkele regio de strijd gewonnen. Bijna overal bleven de resultaten onder de verwachtingen. In een eerste reactie aan France 2 noemde regeringswoordvoerder Gabriel Attal de uitslag een “teleurstelling”.

De centrumrechtse partij Les Républicains en de socialisten hielden wel stand in hun traditionele regio’s. Dat was ook in de eerste ronde al het geval.

De opkomst voor de tweede ronde van de regionale verkiezingen lag opnieuw erg laag. Om 19 uur, een uur voor het sluiten van de stembureaus, was ongeveer twee derde van de stemgerechtigden nog niet opgedaagd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Partij van Le Pen wint in geen enkele Franse regio, ook president Macron lijdt verlies”

  1. De N-VA doet ook niets. In de vorige regering waren ze er bij maar zeer weinig verwezenlijkt .
    Nu zijn ze er niet bij maar van oppositie daar is weinig te merken . In de Vlaamse regering gebeurt er ook weinig . Sterke Jan noemen ze dat … sterk ?? Dit wordt een ramp voor Vlaanderen

Plaats een reactie

Delen