Peter Mertens (Photonews)

Peter Mertens (Photonews)

Binnenland politiek

PVDA wil verregaande herfederalisering

Pieter Van Berkel

De PVDA wil het federale niveau fors versterken en pleit onder meer voor een herfederalisering van gezondheidszorg en energie. Dat staat in de visieitekst in het kader van de We Are One-campagne van de partij.

In het kader van de geplande staatshervorming in 2024 komt de PVDA met haar eigen visie op de institutionele toekomst van België. In tien stellingen verzet de partij zich tegen het confederalisme en separatisme en pleit ze voor een versterking van het federale niveau. “Wij willen een eenheidsfederalisme naar Duits model”, zegt partijvoorzitter Peter Mertens. “Het zwaartepunt van de politieke besluitvorming moet weer op federaal vlak liggen, zoals in Duitsland, waar de federale overheid de krijtlijnen uitzet voor de Länder.”

De partij wil heel wat bevoegdheden federaliseren, zoals gezondheidszorg, klimaat, mobiliteit en energie, maar ook economie, werkgelegenheid, digitalisering en de overheidsinvesteringen. “Dat is veel efficiënter”, aldus Mertens. “Zo verminderen we het aantal ministers met een derde.” De PVDA-voorzitter pleit ook voor een federale kieskring.

Splitsing tegengaan

“Sommige partijen in de Wetstraat zijn van plan om ons land in 2024 verder op te splitsen en Brusselaars, Walen en Vlamingen tegen elkaar op te zetten”, zegt Mertens. “Maar de overgrote meerderheid van de Belgen heeft zijn buik vol van de versplintering van ons land. Twee op de drie Vlamingen willen net méér België, niet minder. Wat ons bindt, maakt ons sterker; wat ons verdeelt, maakt ons zwakker.”

De PVDA hoopt met de We Are One-campagne een “brede beweging” te lanceren om de splitsing van het land tegen te gaan. “Wij bouwen aan een brede beweging voor de eenheid van ons land, tegen de dreigende splitsing”, klinkt het. “De scheiding van ons land is asociaal, duur, absurd en brutaal. Meer eenheid is sociaal, goedkoop, efficiënt en humaan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

10 gedachten over “PVDA wil verregaande herfederalisering”

  1. Moest die communist nu eens afkomen met cijfers waaruit zou blijken dat het in Vlaanderen beter zou gaan moest alles her gefederaliseerd worden ? Of is hij de zoveelste die niet weet dat er 24 staten zijn in Europa die minder inwoners tellen dan Vlaanderen, en waarvan de meeste het beter stellen dan de grotere landen. Wat is zijn bedoeling ? Dat Vlaanderen blijft zorgen voor zijn publiek van doppers en andere profiteurs in zijn unitaire partij. Met het zwaartepunt in Wallobrux ? Laat maar.

  2. Zolang een Vlaamse stem minderwaardig blijt aan een Waalse zeker, want de andere kant van de taalgrens staat ze veel sterker.
    Betalen en opgelegde regels ondergaan, zijn er nu echt mensen die hiervoor kiezen???

  3. Probleem Van Mertens die telt nog in roebels , en hij heeft niets te willen met zijn minipartij de Vlamingen Peter weten waar het communisme voorstaat , iedereen gelijk of iedereen even arm. Maar niet voor de rode leiders van toepassing !!

Plaats een reactie

Delen