Russische marineschepen in konvooi - Afbeelding: Shutterstock

Russische marineschepen in konvooi - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Rusland spreekt klare taal tegen Groot-Brittannië: “We zullen met scherp schieten”

Niels Geerinck

Rusland waarschuwde Groot-Brittannië donderdag. Wanneer Britse marineschepen in de Zwarte Zee meer provocaties gaan uitvoeren, zal Rusland deze schepen bombarderen. De Britse marine voerde eerder deze week acties uit voor de kust van de Krim regio.

Rusland riep de Britse ambassadeur in Moskou, Deborah Bronnert, intussen al op het matje. Die kreeg een formele diplomatieke berisping. Rusland noemt de acties van de Britse marine in de wateren aan de Krim “gevaarlijk“.

“Bombarderen kan ook”

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov spreekt echter klare taal. “We kunnen een beroep doen op gezond verstand, respect eisen voor het internationaal recht, en als dat niet werkt, kunnen we bombarderen”, aldus Ryabkov.

Rusland liet zo eerder deze week enkele bommen lossen vanuit een vliegtuig op het pad van een Britse torpedobootjager, die volgens hen de Russische territoriale wateren geschonden had. Ryabkov voegde hieraan toe dat wanneer de Britse schepen blijven provoceren, de bommen in de toekomst “niet alleen op het pad, maar ook op het doel” worden losgelaten.

Volgens de Britse premier Boris Johnson was het Britse marineschip gewoon onderweg vanuit de Oekraïense haven van Odessa naar de Georgische haven Batumi. Hij vindt dat alles in overeenstemming met de wet en in internationale wateren gebeurde. “Dit zijn Oekraïense wateren en het was volkomen terecht om ze te gebruiken om van A naar B te gaan”, aldus Johnson.

De Britse minister van Defensie Ben Wallace vindt dat de Russische piloten “onveilige manoeuvres” uithaalden boven het oorlogsschip. “De Royal Navy zal altijd het internationaal recht handhaven en zal geen onwettige inmenging in onschuldige doorgang accepteren.”, zo zei hij.

De Zwarte Zee

Volgens Russische autoriteiten voer het Britse marineschip minstens tot 3 km (2 zeemijl) ver in Russische wateren. De Russische marine heeft in Sebastopol een hoofdkwartier voor de befaamde Zwarte Zeevloot. De Zwarte Zee is de toegangspoort voor Russische militaire acties in het Middellandse Zeegebied. Het is al eeuwenlang een voedingsbodem van conflict tussen Rusland, Turkije, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

5 gedachten over “Rusland spreekt klare taal tegen Groot-Brittannië: “We zullen met scherp schieten””

  1. Tegen Poetin zal De Croo zo geen groot bakkes opzetten als tegen de Vlamingen of tegen Hongarije, tenzij den Alexander zijn vader ter hulp roept, den Herman kan Vladimir dan een mentaal gehandicapte noemen !

  2. Het blijkt keer op keer dat Belgen noch Vlaamse noch Waalse kaas gegeten hebben van onderwerpen die scheepvaart betreffen, in dit geval de marine. Het Britse oorlogsschip “Defender” (D-klasse) is geen torpedobootjager (die bestaan al dik 35 jaar niet meer) maar een destroyer van behoorlijke afmetingen met een groot aantal verschillende geleidewapens (raketten) aan boord. En een onderzeeër in de buurt, meestal (gelukkig) een “Astute”-klasse. In ieder geval had de destroyer gehakt kunnen maken van de Russische schepen, ” modern” of niet.

  3. Mr Burrell:Daar ben ik nog niet zo zeker van.De Engelse navy heefty veel van haar pluimen verloren vanwege de besparingen.De Russen hebben de Krim volgeplaatst met anti-shipping kustbatterijen uitgerust met o.a.Tzirkon 3M22 raketten,K300 Bastion.Tevens zou ik de gemoderniseerde oppervlakteschepen van de KrivakII-klasse en Slava-klasse en hun wapensystemen toch maar niet onderschatten.De P-500 Bazalt Navo codenaam SS-N-12 Sandbox is een onderdeel van hun bewapening.De Russische marine nam onlangs de verbeterde versie van de Mig31 de Mig31K in gebruik uitgerust met de Kh-47 m2 Hypersonische raket.Deze raket is een afgeleide van hun fameuze Iskandersysteem.

Plaats een reactie

Delen