Paul Magnette - Afbeelding: Photonews

Paul Magnette - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Van Quickenborne trekt budget justitie op met half miljard euro

Niels Geerinck

Justitie zal tegen 2024 een kapitaalinjectie krijgen van bijna een half miljard euro. Tegen 2026 wordt er nog een extra budget van 137 miljoen euro, afkomstig uit het Europees relancefonds, geïnvesteerd in de verdere digitalisering van justitie. Dat zal gebeuren tussen 2021 en 2026. Minister van Jusitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kondigde de plannen woensdag aan.

Volgens Van Quickenborne werden er in de afgelopen legislaturen te veel besparingen op justitie doorgevoerd. “Het huidige budget is 2 miljard euro, tegen 2024 komt daar bijna een half miljard bij. De helft daarvan komt van de budgetverhoging van justitie zelf, daarnaast zal er in 2024 209 miljoen euro voorzien worden om meer mensen toegang te geven tot de tweedelijnsbijstand, de zogenaamde pro deo-regeling. We voorzien ook 137 miljoen euro aan middelen uit het Europees relancefonds voor de digitalisering van justitie.”, aldus de minister van Justitie.

“Slimme investeringen”

Van Quickenborne zegt dat het geld vooral naar “slimme investeringen” zal gaan. Zo zal er ingezet worden op het aanwerven van extra personeel. Vooral het magistratenkorps wil men uitbreiden omdat daar de werkdruk erg hoog zou liggen. Ook de cipiers en andere werkzaamheden binnen het gevangeniswezen worden voorzien van extra middelen en personeel.

Digitale justitie

Vervolgens wil de minister ook een digitalisering van justitie doorvoeren. Daarbij zal geïnvesteerd worden in heel wat nieuwe software, een efficiënter informaticanetwerk en het aanleggen van een digitale databank met alle dossiers, vonnissen en arresten.

Daarnaast wil hij ook in alle provincies zorgcentra waar slachtoffers van seksueel geweld en van terrorisme terecht kunnen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Van Quickenborne trekt budget justitie op met half miljard euro”

  1. Je kunt het al voelen aankomen ; nieuwe belastingen. Maar de werkelijke oorzaken van de toenemende criminaliteit, grote en kleine worden verzwegen . Over de administratieve, wurgende en overdreven rompslomp ook. En nee, de werkende Vlaming is de schuldige niet. Die zwijgt en betaalt. Maar begint zich toch een en ander af te vragen. Op naar 2024 !

  2. de onwettige en censurerende minister kan naar believen de mensen nog meer de kop indrukken. en zogezegd voor de “goede zaak”. hoort digitale gezichtsherkenning ook bij het plan tot onderdrukking anno 2026, zoals in China?

Plaats een reactie

Delen