Foto Photo News; © Christophe Licoppe/Photo News - 10900429-027

Foto Photo News; © Christophe Licoppe/Photo News - 10900429-027

Uncategorized

Vlaamse regering wil het jeugddelinquentierecht uitbreiden met strengere straffen bij zware misdrijven

Niels Geerinck

Vrijdag zal de Vlaamse regering uitsluitsel geven over een eventuele verstrenging van het jeugddelinquentierecht. In het bijzonder wanneer het minderjarige daders betreft. De Vlaamse regering buigt zich hierover nadat een groepsverkrachting door minderjarigen in Gent aan het licht kwam na een zelfmoord van een minderjarig meisje.

De Vlaamse regering dringt er al geruime tijd op aan om de strafmaat voor zedendelicten te verhogen. Dit is echter een federale bevoegdheid. Vlaanderen wil wel zelf proberen om een aantal concrete maatregelen te treffen. Zo wil de Vlaamse regering een hervorming om ernstige misdrijven begaan door minderjarigen, zoals verkrachting, strenger te kunnen bestraffen.

Langdurige opsluiting

Vrijdag heeft de ministerraad plaats en daar zal het ontwerpdecreet worden besproken. Daarin is alvast opgenomen dat daders jonger dan 14 jaar tot twee jaar kunnen worden opgesloten in een gesloten instelling. Wanneer de daders tussen 14 en 15 jaar zijn zal die termijn van opsluiting stijgen tot 5 jaar. Indien de dader boven de 16 is kan deze voor een termijn van 7 jaar opgesloten worden.

De Vlaamse regering benadrukt dat die langdurige opsluiting slechts mogelijk zal zijn bij zware feiten zoals: moord, doodslag of terrorisme. Ook willen ze nu verkrachting in het lijstje laten opnemen. Dat liet Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) vandaag weten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Vlaamse regering wil het jeugddelinquentierecht uitbreiden met strengere straffen bij zware misdrijven”

Plaats een reactie

Delen