Mark Rutte (Shutterstock)

Mark Rutte (Shutterstock)

Uncategorized

VVD’ers starten petitie tegen coalitie met GroenLinks: “GroenLinks is voor ons een no-go”

Niels Geerinck

De Nederlandse regeringsvorming zit al sinds maart in het slop. Het initiatief ligt bij de winnaars van de verkiezingen: de VVD. Die partij is sinds geruime tijd een stukje naar links opgeschoven. Nu ook een coalitie met GroenLinks potentieel op de tafel ligt, trekken enkele VVD’ers aan de alarmbel.

De verenigde groep van VVD’ers “Klassiek Liberaal” trekt aan de alarmbel. Ze roepen in een petitie hun partijleider Mark Rutte op om niet met GroenLinks in zee te gaan. De voorzitter van Klassiek Liberaal Ad Lagas zegt dat het water tussen de twee partijen gewoon te diep is. Hij geeft de energietransitie als concreet voorbeeld van tegenstrijdigheden tussen zijn partij en GroenLinks. Zo vreest hij voor “weilanden vol zonnepanelen” indien de VVD zich inlaat met het de partij van Jesse Klaver.

Vijfkoppige coalitie

De onderhandelingstafel in Den Haag wordt al sinds maart intensief benut. Momenteel ligt een coalitie van 5 partijen op tafel. Deze bestaat uit VDD, D66, CDA, PvDA en GroenLinks. Niet enkel de verenigde VVD’ers hebben moeite met deze coalitie, ook Wopke Hoekstra (CDA) liet al blijken dat hij deze bonte verzameling “niet echt optimaal” vindt.

Klassiek Liberaal gaat nog een stap verder in hun eisen. Zij eisen dat Mark Rutte (VDD) een samenwerking met de PvdA of GroenLinks gewoonweg uitsluit. Onder de leden van de groep bevinden zich heel wat VVD-prominenten en wethouders. De verzameling waakt naar eigen zeggen over de koers die de VVD vaart. Volgens Lagas sloeg de partij de laatste jaren te vaak linksaf.

“Ik denk dat heel veel leden, ik kan geen percentage noemen, dat niet aanstaat. Wij willen een petitie organiseren waarbij we mensen oproepen die te tekenen en waarin we Mark Rutte oproepen vooral niet met GroenLinks te gaan.”, aldus Lagas in Nieuwsuur.

Balanceren

Het wordt voor Rutte dus een kwestie van balanceren. Volgens Lagas is een samenwerking met de ChristenUnie ook een mogelijke piste die Rutte kan bewandelen. “Onze oproep aan Mark Rutte is: probeer een coalitie te vormen zoals die nu is. Dus CDA, VVD, D66 en CU. Anders: een minderheidskabinet van CDA, VVD en D66. Maar niet met links.”, zo reageert Lagas.

Toch blijft het momenteel afwachten hoe het geluid van Klassiek Liberaal resoneert doorheen de VVD. Daarnaast moet Rutte proberen om de meerderheid van zijn partij en hun achterban tevreden te houden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “VVD’ers starten petitie tegen coalitie met GroenLinks: “GroenLinks is voor ons een no-go””

  1. Belgisch tegenhanger Open Bld heeft het hier mogelijk gemaakt en kijk eens wat een ellende.
    Ze hoeven naar VIVALDI te kijken en er komt zelfs geen discussie bij onze noorderburen.
    De decimatie in 2024 zal dan ook zeer terecht zijn, en hopelijk zal de democratie zegevieren!

Plaats een reactie

Delen