Premier Alexander De Croo (Open Vld) - Foto: Shutterstock

Premier Alexander De Croo (Open Vld) - Foto: Shutterstock

Cultuuroorlog

De Croo (Open Vld): “IS-vrouwen repatriëren was veiliger dan niet repatriëren”

Niels Geerinck

Premier Alexander De Croo (Open Vld) vindt dat de repatriëring van de 6 IS-vrouwen en hun 10 kinderen een veiligere piste was om te bewandelen, dan ze niet te repatriëren. Dat zei hij donderdag in de Kamer.

Vorige week werden de 6 IS-vrouwen en de 10 kinderen uit het kamp van Roj in Syrië naar ons land overgebracht. Naar eigen zeggen volgde de premier het advies van het OCAD. Dat orgaan gaf aan dat het niet repatriëren van de vrouwen en kinderen een groter risico inhield dan wel repatriëren.

Begeleide terugkeer

De repatriëring vond vooral plaats omdat de omstandigheden in het kamp steeds zouden verslechteren. Men vreesde ervoor dat als de kinderen daar zouden opgroeien, ze op termijn wraakgevoelens zouden kweken tegenover “het land dat hen in de steek liet”.

Doordat ze de kinderen terughalen kan het OCAD naar eigen zeggen een betere inschatting maken en is de kans om controle te bewaren groter. Volgens de laatste informatie hebben de IS-vrouwen echter een “gemiddeld dreigingsniveau” vertoont.

Sanitaire omstandigheden

Daarnaast hielden de autoriteiten ook rekening met de sanitaire en welzijnsomstandigheden in het kamp. Volgens de premier is er sprake van omstandigheden waarin geen enkel kind zou mogen opgroeien. “De hygiënische en veiligheidsomstandigheden zijn er bijzonder moeilijk. Het zijn omstandigheden waaraan geen enkel kind zou mogen worden blootgesteld. Als je dan niet kan zeggen: we gaan een inspanning doen om ze uit die erbarmelijke omstandigheden te halen, wetende dat vijf van de zes moeders veroordeeld zijn en recht naar gevangenis gaan, terwijl tegen de zesde een internationaal aanhoudingsmandaat loopt”, zo sprak hij.

“Slag in het gezicht van terreurslachtoffers”

De commissie kwam donderdag bijeen op vraag van Vlaams Belang en N-VA. Beide oppositiepartijen staan negatief tegenover het terughalen van de IS-vrouwen en kinderen. Volgens hen zijn zij nog steeds een gevaar voor de samenleving en nationale veiligheid. Daarnaast vinden ze het terughalen een regelrechte slag in het gezicht van alle slachtoffers van IS-terreur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

18 gedachten over “De Croo (Open Vld): “IS-vrouwen repatriëren was veiliger dan niet repatriëren””

 1. Het aspect/excuus dat De Croo gebruikt om ze naar hier te halen houdt gewoon geen steek.
  “Waakgevoelens kweken tegenover…”
  Tsja… om iets wat krom is recht te praten kan dat tellen.

 2. Als het misloopt, kan OCAD (zoals AVID) zeggen dat ze niet genoeg volk hadden of dat justitie niet gevolgd is of…..of….. Wat gaat dat hele geval kosten ? De Croon zegt alles , wat nodig is om Vivaldi recht te houden, of er een lucratieve post vrijkomt.

 3. Wat voor onzin? Voor geen enkele andere crimineel zou Decroo iets ondernemen om hem/haar terug te vliegen op kosten van de regering, al is het maar om diplomatieke redenen. Nu doet hij het toch, om” interne diplomatieke redenen” omdat bepaalde vivaldi partijen het eisten op straffe van het vallen van de regering. Zelfs onze veiligheid is ondergeschikt aan wat vivaldi wil, zoveel schrik hebben ze van de stem van het volk…de democratie die hij pretendeert voor te staan.

 4. Na zijn amoureuze avonturen in Italië is De Croo chanteerbaar geworden. Met als dreigement de Vivaldi regering te laten vallen, zullen de ranzige uiterst linkse partijen De Croo nog dikwijls onder druk zetten.

 5. Schop lading per schop lading delft de nog nauwelijks op een kiertje “open”(sic) VLD ,volgens de recente peilingen, hun eigen graf tegen de electorale begrafenis van hun mini partijtje in 2024 ; “noch bloemen, noch kransen enkel champagne !”

 6. walter,een gemiddeld dreigingsniveau,lees ik goed en heb ik goed gehoord,een dreigingsniveau.Sanderken wacht op een §tweede Zventem,dan mag hij zich opknopen samen met zijn vivaldioten.

 7. Hoe zou het zitten met die Vlaamse zakenman die in Dubai vast zit,of is zijn dreigingsniveau groter.Vlamingen worden meer en meer als uitschot behandeld,ik kook van woede,.Vroeg of laat gebeurt hier hetzelfde als op het Capitol in Washington,

 8. De enige manier dat voor ons land echt veilig is. Na uitvoering van het vonnis kunnen die kinderen dan worden opgevangen en heropgevoed. Span de kar niet voor de ezel!

Plaats een reactie

Delen