Doornik. Foto Shutterstock.

Doornik. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Enkele gebieden in Wallonië dreigen te overstromen

Ruben Notteboom

Enkele gebieden in Wallonië dreigen te overstromen. Meerdere waterlopen hebben de alarmdrempels voor hoogwater namelijk al bereikt. Indien het water blijft stijgen, zal het uit de oevers treden van de rivieren. Op sommige plaatsen valt een vijfde van de hoeveelheid regen die normaal op een heel jaar valt.

Het overstromingsgevaar is groot. De overheidsdienst die bevoegd is voor de Waalse waterwegen trekt op zijn website aan de alarmbel. Sinds 9.30 uur deze ochtend, geldt overstromingsgevaar voor de rivieren l’Eau d’Heure, l’Eau Blanche, l’Eau Noir, de Lomme en de Vesder en hun zijrivieren. Dat meldt onder andere BELGA.

Verschillende rivieren in Wallonië dreigen onder water te lopen

De Boven-Lesse, de Viroin, alsook de zijrivieren van de Boven-Maas en de Neder-Maas staan ook op het punt te overstromen. Het waterpeil zou de komende uren langzaam stijgen indien de weersvoorspellingen correct zijn. Daarom moeten omwonenden het weerbericht goed in de gaten houden en de aanwijzingen van de lokale autoriteiten, hulpdiensten en politie goed opvolgen.

Ook in Vlaanderen maakt men zich zorgen. Terwijl Luik rood kleurt omdat er 150 liter water per vierkante meter kan vallen, zal het ook in Limburg hard regenen. Volgens de huidige prognoses zal er een vijfde regen vallen van wat er normaal op een volledig jaar valt.

Jeugdkampen vallen letterlijk en figuurlijk ‘in het water’

Ook in Rochefort trekt men aan de alarmbel. De burgemeester wil bijna 50 jeugdkampen evacueren. De Lesse dreigt namelijk uit haar oevers te treden. Ook in Spa zijn er problemen. Het centrum is bijna onbereikbaar en overstroomd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen