Emmanuel Macron (Shutterstock)

Emmanuel Macron (Shutterstock)

Uncategorized

Macron bezorgd over “racialiserende samenleving”

Pieter Van Berkel

De Franse president Emmanuel Macron haalt hard uit naar identiteitspolitiek en intersectionaliteit. “Ik zie de samenleving gestaag racialiseren”, waarschuwt Macron in een interview met het vrouwenblad Elle.

‘Intersectionaliteit’ is het idee dat verschillende aspecten van iemands identiteit diens positie in de samenleving, en de daarmee gepaard gaande discriminatie en drempels, bepalen. Zo zou een zwarte vrouw op die manier automatisch meer tegenslag in haar leven kennen, dan bijvoorbeeld een blanke man.

Macron is naar eigen zeggen bezorgd over deze “intersectionele logica”, die volgens hem “alles kapot maakt”. “Ik sta aan de universalistische kant. Ik herken me niet in een strijd die iedereen terugstuurt naar zijn identiteit of zijn particularisme”, zegt de Franse president.

Volgens hem spelen er ook andere factoren mee in het bepalen van sociale moeilijkheden. “Sociale moeilijkheden zijn niet alleen gestructureerd door geslacht en huidskleur, maar ook door sociale ongelijkheid. Ik zou u blanke jongemannen kunnen tonen die Kévin heten, in Amiens of Saint-Quentin wonen en die om verschillende redenen ook enorme moeilijkheden hebben om een baan te vinden”, aldus Macron.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen