Egypte: christelijk meisje (17) al ruim twee maanden vermist

Bron: Shutterstock

Uncategorized

Na 5 jaar eindelijk gerechtigheid voor koptische vrouw (72) in Egypte

Sonja Dahlmans

In Egypte zijn tien mannen elk veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf voor het mishandelen en publiekelijk vernederen van een bejaarde, christelijke vrouw in het dorpje Al-Karm in de provincie Minya.

In 2016 viel een islamitische menigte van 300 mensen een bejaard, koptisch christelijk echtpaar aan. De vrouw van het echtpaar, Suad Thabet, werd mishandeld, haar kleding werd van het lijf gerukt en zij werd naakt door de straten gesleurd. De reden voor deze vernederende mishandeling was dat haar zoon ervan werd beschuldigd een relatie te hebben met een islamitische vrouw. Het huis van het echtpaar werd, net als de huizen van zes andere christenen, geplunderd en in brand gestoken. Volgens de islam mag een christelijke man geen relatie aangaan met een moslima. Nog in december 2020 werden drie verdachten vrijgesproken van alle aanklachten.

Na jaren van vertraging zijn nu tien mannen die werden aangeklaagd ook daadwerkelijk veroordeeld. Zij kregen elk 5 jaar gevangenisstraf opgelegd. De zaak van drie andere verdachten loopt nog. De Egyptische president Sisi bood zijn excuses aan voor het gebeuren en beval dat alle huizen werden gerestaureerd. De koptisch christelijke gemeenschap in Egypte kampt al decennialang met vervolging en achterstelling ten opzichte van hun islamitische landgenoten. Ongeveer 10 procent van de Egyptische bevolking behoort tot de koptische, christelijke kerk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

Plaats een reactie

Delen