Brussels, Belgium - June 24 : Skeyes Air Traffic Controller pictured during day shift at Brussels National Airport. Pictured on June 24, 2021 in Brussels, Belgium, 24/06/2021 ( Photo by Philip Reynaers / Photonews

Uncategorized

Vakbondsacties in luchthavens Zaventem, Deurne, Wevelgem en Oostende

Wannes Neukermans

Het douanepersoneel van de luchthavens Brussels Airport, Deurne, Wevelgem en Oostende voeren de vakbonden bij de douane donderdag stiptheidsacties. Ze protesteren daarmee tegen het aanhoudende personeelsgebrek bij de douane en een gebrek aan actie van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). “Als er niet snel een oplossing komt, zullen er nog acties volgen”, klinkt het bij de vakbonden.

“Het meest nijpende probleem is momenteel de werkplanning”, zegt Stefaan Slaghmuylder, nationaal voorzitter van VSOA Financiën. “Onze mensen zijn tijdens de hele coronacrisis aan de slag gebleven. De bubbels zorgden daarbij voor een rigide werkplanning met weinig flexibiliteit. Nu wordt er in de maatschappij versoepeld, maar bij ons is nog steeds geen flexibiliteit mogelijk, of slechts heel beperkt. Onze mensen kennen daardoor geen evenwicht meer tussen werk en privéleven. Een onmiddellijke versoepeling van de regels inzake werkplanning is dan ook nodig.”

Een personeelstekort bij de douane ligt aan de basis van het probleem. “Hoe meer mensen, hoe flexibeler de planning kan zijn. Maar de douane kampt met een gebrek aan middelen en mensen, hoewel wij van groot belang zijn in de strijd tegen belastingfraude, de drugsmaffia en andere georganiseerde criminaliteit.”

434 mensen over periode van 13 jaar

Volgens Peter Veltmans van ACOD werd er voorgesteld om 434 mensen aan te werven over een periode van 13 jaar.“Maar dat plan was gekoppeld aan de scanning van álle risicocontainers in de haven van Antwerpen, en later ook in de luchthaven van Bierset en de andere luchthavens. Die 434 mensen zouden net genoeg zijn om dát werk te doen, terwijl intussen het personeel verder afgebouwd wordt naar rato van 2 procent per jaar. Er is altijd beloofd elke vertrekkende douanier te vervangen, maar wij zien die vervangingen niet op de werkvloer.”

Daarnaast blijft het probleem van de ongelijke pensioenregeling aanslepen.“De job van douanier werd erkend als zwaar beroep, maar enkel voor een bepaalde categorie douaniers, die daardoor een gunstigere pensioenregeling hadden. Maar andere douaniers, die dezelfde taken uitvoerden, hadden die gunstige regeling niet. Het Grondwettelijk Hof heeft drie jaar geleden al beslist dat die discriminatie weggewerkt moet worden, maar het huidige voorstel zou de ongelijkheid enkel wegwerken voor een deel van de mensen, en niet voor iedereen die in een gelijkaardige situatie zit. Ook daar moet een oplossing voor komen”, aldus Stefaan Slaghmuylder.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Vakbondsacties in luchthavens Zaventem, Deurne, Wevelgem en Oostende”

  1. Eigen zak eerst bij VIVALDI, geef me dan maar liever eigen volk eerst!
    Wat een triestige vertoning deze regering, alles voor de Franstaligen als dank voor de postjes voor de Vlaamse ratten…

Plaats een reactie

Delen