Mattias Tesfaye - Afbeelding: Danish Parliament

Mattias Tesfaye - Afbeelding: Danish Parliament

Uncategorized

Deense Minister van Integratie: “Mijn droom is om nul nieuwe asielzoekers in Denemarken te hebben”

Niels Geerinck

De Deense Minister van Integratie Mattias Tesfaye zet vraagtekens bij de huidige visie op migratie en nieuwe asielzoekers. Hij noemt het “misplaatste solidariteit om zoveel mogelijk asielzoekers op te nemen“. Zo duidt hij ook op de maatschappelijke gevolgen ervan en op de kosten van het asielsysteem in Europa.

De Deense minister laat zich erg kritisch uit over de Europese visie omtrent migratie en het opvangen van asielzoekers. Hij wil vooral dat asielzoekers opvang vinden in buurlanden waar het veilig is. Tesfaye is al langer een veelgehoorde stem omtrent dit model van ‘opvang in eigen regio’. “Mijn droom is om nul nieuwe asielzoekers in Denemarken te moeten ontvangen.”, zo zegt hij. Tesfaye voegt eraan toe dat het huidig Europees asielsysteem niet te verdedigen valt, omdat het net in de kaarten speelt van mensensmokkelaars en talloze asielzoekers dwingt om gevaarlijke tochten te ondernemen. “Het hedendaags systeem is zowel politiek als moreel simpelweg niet te verdedigen.”

Druk op verzorgingsstaat en maatschappelijke cohesie

Daarbovenop waarschuwt hij voor de druk van de steeds groter wordende migratiestromen richting Europa en Denemarken. Zo loopt volgens hem de verzorgingsstaat hierdoor gevaar en zorgt massamigratie ervoor dat de cohesie in een land steeds verder afneemt. “Het huidig systeem zorgt voor migratie op een schaal die onze verzorgingsstaat niet kan absorberen. Het daagt daarnaast ook de maatschappelijke cohesie in Denemarken uit. Daarom moeten we die migratie net onder controle krijgen.”, aldus Tesfaye.

Hij blikt ook terug op zijn persoonlijke achtergrond. De minister is zelf afkomstig uit een gezin met een migratieachtergrond maar is zich terdege bewust van de maatschappelijke impact van massamigratie. Naar eigen zeggen wil hij de Deense staat, die hem zoveel gaf, vrijwaren van instorten. “Ik ben in de jaren tachtig opgegroeid met een alleenstaande moeder, die werkloos was. Het was de verzorgingsstaat die me mijn kansen gaf. Het was de verzorgingsstaat die me uit de armoede haalde en me een opleiding gaf als metselaar. Ik kan niet verdedigen dat ik die samenleving moet breken. En dat doen we als er te veel migranten komen.”, zo voegt hij toe.

Opvang in eigen regio en afbouw kosten van migratie

Tesfaye is al langer voorstander om asielzoekers op te vangen in hun eigen regio of in buurlanden van het land van herkomst. Dit systeem is volgens hem efficiënter en het biedt de kans om de kosten omtrent migratie voor Europese landen terug te schroeven. “Zet het geld elders in.”, zo zegt hij. “Alle uitgaven voor het asielsysteem met advocaten, huisvesting, tolken en repatriëring voor degenen die hun aanvraag hebben afgewezen, kunnen we zo dus terugschroeven.”

Maatschappelijke spanningen

Tenslotte laat hij zich ook uit over de maatschappelijke spanningen die massamigratie met zich meebrengt. Zo duidt hij op de verbanden tussen massamigratie en criminaliteitscijfers. “Mensen die niet geïntegreerd raken, die op gespannen voet staan met onze samenleving, plegen meer criminele daden. Als je de immigratie niet onder controle hebt, krijg je gewelddadige, grove misdaad. Op dit moment daalt de misdaad in Denemarken. Het aantal bendeleden neemt af. Dat is echt positief.”, aldus Tesfaye.

Sociaaldemocraten slaan rechtsaf inzake migratie

De Deense sociaaldemocraten bevinden zich al langer op een “harde lijn” inzake migratie. Zo liet de Deense premier Mette Frederiksen zich aan het begin van dit jaar nog uit over de hervormingen die ze wil doorvoeren. Hierbij beoogt ze om “nul asielzoekers in Denemarken te ontvangen.”

“We kunnen geen nul asielzoekers beloven, maar we kunnen wel de visie uitzetten die we ook voor de verkiezingen hebben gedaan, namelijk dat we een nieuw asielstelsel willen en dan doen we wat we kunnen om het in te voeren”, zo klonk het bij de Deense premier in januari. Denemarken kreeg vanuit de Europese Unie al vaak kritiek omwille van hun standpunt over migratie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

26 gedachten over “Deense Minister van Integratie: “Mijn droom is om nul nieuwe asielzoekers in Denemarken te hebben””

  1. Dat mss niet, met jouw oppervlakkige en racistische opmerking. Maar wel iemand die de Europese idealen draagt van hulp bieden en solidariteit. Daarom is hij meer dan welkom. Maar nozems die enkel maar de maatschappelijke cohesie willen breken en bashen op elke andersdenkende zijn we liever kwijt dan rijk.

  2. Denemarken heeft misschien een strengere migratiepolitiek en kan een voorbeeld zijn voor de andere West-Europese landen, maar ook de Deense Minister van Integratie durft blijkbaar niet de olifant in de kamer te benoemen. Migratie uit islamitische landen en uit Afrikaanse landen zorgt voor grote problemen in onze samenleving. Dat is het echte probleem. Daar moet een einde aan komen. Maar het indijken van de migratie uit voornoemde landen op zich zal niet meer volstaan om de westerse landen uit het moeras te halen. Dat zal gepaard moeten gaan met een gerichte gezinspolitiek en met het stopzetten van de islamisering van onze gewesten. Vlaanderen mag geen Afghanistan aan de Noordzee worden.

  3. Man heeft gelijk en heeft goede bedoelingen. Alleen, het is te vrezen dat het wat laat is. Zie hieronder:

    vreemde kinderen (migranten) tot en met 6 jaar die geboren en
    woonachtig zijn in het district Antwerpen.

    Gemeente – Percentage

    Borgerhout : 81,4 %

    Antwerpen stad : 79,8 %

    Deurne : 75,3 %

    Hoboken : 69,8 %

    Merksem : 68,5 %

    Berchem : 60,9 %

    Wilrijk : 59,8 %

    Ekeren : 29,1 %

  4. hoe meer landen Hongarije en Oostenrijk steunen hoe meer andere landen zich zullen moeten rekenschap geven aan hun burgers en de groene anarchisten,blauwe lilliputters naar de kiesdrempel sturen

  5. Daarom heeft De Wever al lang zijn kar gekeerd en probeert hij zijn burgemeesterssjerp te behouden bij de volgende verkiezingen. Die migranten zijn het toekomstige kiesvee voor hem. Van de “V” van N-VA blijft bitter weinig over. De voormalige Algerijnse president Boumedienne verklaarde: “De atoombom van de derdewereldlanden ligt in de moederschoot van onze vrouwen”. Deze cijfers zijn hiervan het levende bewijs. Het is inderdaad al veel te laat !!

  6. Geineken,dat was in 1962,ondertussen heeft erdoganneken dat ook bepleit en die krijgt veel hulp van groen en ander ingevoerd gespuis.Schaf het kindergeld af voor niet-stamboek Vlamingen en het probleem lost zich van zelf af,dan een vasectomie toepassen,duurt 20 minuten en dan de moslima’s onmiddellijk stereliseren bij hun geboorte.Dit moet er gebeuren

  7. Ik kan mij voorstellen dat de integratie van migranten met indo-chinese roots veel minder problemen geeft. Idem mensen met zuid-amerikaans roots. Anders gezegd: 50 jaar mensen (vooral moslim achtergrond) laten binnenkomen , waar de balans uiteindelijk negatief is voor iedereen.

  8. De rechten van de mens worden zo geïnterpreteerd door ivoren toren rechters , dat deze rechten zullen worden opgedoekt in deze vorm. Evenwel 40 jaar te laat en irreversibel wat betreft vele problemen.

  9. Denk dat het in Brusselse gemeenten ook in die richting uitgaat.
    Gelukkig heeft Vlaanderen de toelage voor kinderen aangepast zodat grote gezinnen niet meer kunnen profiteren van het vele geld dat ze vroeger ontvingen en dus minder geneigd zullen zijn om een kroostrijke familie te hebben.

Plaats een reactie

Delen