Theo Francken (Photonews)

Theo Francken (Photonews)

Uncategorized

Francken: “‘Nation building’ in Afghanistan, dat lukt gewoon niet”

Pieter Van Berkel

N-VA-Kamerlid Theo Francken erkent dat de poging om de westerse democratie naar Afghanistan te exporteren gewoonweg “niet lukt”. Dat zegt hij in Terzake.

“70 tot 80 procent van de Amerikanen wil weg uit het Midden-Oosten. Zowel het Democratisch en het Republikeins publiek vragen zich in grote mate af wat ze daar nog doen”, zegt Francken. “Er was dus een brede consensus in Washington D.C. dat die oorlog in Afghanistan en die ‘nation building’, die toch niet lukt, moest stoppen.”

“We zijn dertig jaar na de ‘end of history’ van Francis Fukuyama, waarbij wij als het Westen denken dat we onze liberale democratie naar de rest van de wereld kunnen exporteren”, zegt de N-VA’er. “We zitten al dertig jaar in een confrontatie tussen democratie en theocratie, waarbij heel wat mensen God centraal in hun wetgeving zetten. Dat lukt niet. We hebben het in Syrië, Irak, Libië en Afghanistan geprobeerd. Die landen willen dat ook niet.”

Francken benadrukt wel dat we geen vrijhaven voor internationaal terrorisme mogen tolereren in Afghanistan. “Of dat nu Mali is, of IS-gebied in Irak, of in Afghanistan, dat mogen we niet tolereren”, klinkt het. “Wij willen geen aanslagen of grote migratiestromen. Ik ben de aanslagen in Zaventem nog niet vergeten.”

Daarom vindt het Kamerlid dat een minimale militaire aanwezigheid wel nog kan, “puur als counter terrorism-maatregel”. “Om de opleidingskampen van al Qaeda klein te krijgen en te bombarderen”, aldus Francken. “Maar de idee dat wij aan ‘nation building’ kunnen doen en onze liberale democratie overal kunnen verspreiden, dat is mislukt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Francken: “‘Nation building’ in Afghanistan, dat lukt gewoon niet””

  1. U heeft uw collega de Vriend gehoord hij garandeerde dat deze mensen gescreend zullen zijn bij de reddingsoperatie en dat er geen terroristen bij zullen zijn , we zullen zien of ze corona vrij zijn is niet geweten

  2. Tweemaal werd België in de 20ste eeuw volens nolens betrokken in een gewapend conflict van imperialistische naties en tweemaal werd België militair bezet. Het gaf aanleiding tot collaboratie en verzet. In Afghanistan was er ook verzet en collaboratie. Dat zijn de naakte feiten. Verzet tegen de agressor is legitiem volgens het natuurrecht. Niet akkoord? Verwijder dan de standbeelden van Ambiorix (Tongeren), Jan Breydel en Pieter De Coninck (Brugge) en Egmont en Hoorn (Brussel). Al deze illustere figuren vochten tegen de agressor.

Plaats een reactie

Delen