Eerste minister van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern. Foto Shutterstock

Eerste minister van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern. Foto Shutterstock

Uncategorized

Linkse premier Nieuw-Zeeland aan Taliban: “Laat vrouwen werken en meisjes studeren”

Simon Segers

Jacinda Ardern (Labour), de premier van Nieuw-Zeeland, heeft de Taliban in een speech opgeroepen om mensenrechten in beschouwing te nemen bij hun toekomstige beleid in Afghanistan. “Het gaat niet over vertrouwen – het gaat om acties, niet woorden”, aldus Ardern.

“De internationale gemeenschappen willen zien dat de Taliban bereid is om mensen te laten vertrekken uit Afghanistan, waaronder buitenlanders.” De premier hoopt ook dat de moslimextremisten de mensenrechten zullen respecteren: “Toon dat jullie een beleid zullen voeren, dat bijvoorbeeld rekening houdt met het welzijn van vrouwen en meisjes. Dat zij kunnen onderwijs genieten. Al deze zaken waar de internationale gemeenschappen tot oproepen, want de hele wereld zal toeschouwer zijn.”

Vredevolle omgeving

De Taliban hebben sinds gisteren de controle gewonnen over het presidentieel paleis in de hoofdstad Kabul. Buitenlanders in ambassades en andere vreemdelingen worden ondertussen massaal geëvacueerd uit Afghanistan. De extremisten hebben verklaard dat ze respect zullen hebben voor mensenlevens en een veilige, vredevolle omgeving willen creëren in het land.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Linkse premier Nieuw-Zeeland aan Taliban: “Laat vrouwen werken en meisjes studeren””

  1. Hoe naïef kan men zijn? Die heeft het inderdaad nog altijd niet begrepen. Vrouwen hebben zoals in enkele andere islamlanden en zeker in Afghanistan geen rechten. De rechten die ze verworven hebben onder de Amerikanen zijn met de komst van de Taliban verdwenen. Alleen nog totale onderwerping aan de moslimman via Allah en de sharia. Hopelijk is dit een eyeopener voor vele vrouwen.

Plaats een reactie

Delen