Kaboel. Foto Photonews. © Bashir Darwish/Upi/Photo News - 10937658-008

Kaboel. Foto Photonews. © Bashir Darwish/Upi/Photo News - 10937658-008

Uncategorized

Nederlandse en Duitse vliegtuigen kunnen niet landen in Kaboel, België geeft groen licht

Ruben Notteboom

België gaf vandaag pas groen licht om evacuatievliegtuigen naar Afghanistan te sturen. Nederland en Duitsland hebben al toestellen gestuurd. Door de chaos op de luchthaven, kunnen de toestellen echter niet landen. Wat dat voor de Belgische evacuatiemissie zal betekenen, is nog onduidelijk.

De Belgische overheid zal vier toestellen naar Afghanistan sturen om Belgen ter plaatse te evacueren. Ook tolken en andere mensen die voor België gewerkt hebben, komen in aanmerking. “De situatie in Afghanistan wijzigt snel. Eerste prioriteit is de veiligheid van de Belgen ter plaatse,” schrijft premier Alexander De Croo op Twitter. “Daarom heeft het kernkabinet licht op groen gezet voor een evacuatie-operatie door Defensie. Vanavond komt de kern samen om de situatie verder te bespreken”

(Lees verder onder de tweet)

Belgische toestellen staan klaar om te vertrekken naar Kaboel, maar zullen ze wel kunnen landen?

De Belgische regering kreeg ook wat kritiek te verduren. De evacuatietoestellen vertrekken namelijk veel later dan bijvoorbeeld de toestellen van Nederland en Duitsland. Dat begrijpen velen niet, zeker omdat de toestand zo snel verandert en de Taliban zo gevaarlijk is.

Terwijl de Belgische toestellen klaarstaan, zijn de Duitse en Nederlandse toestellen al in de buurt van Afghanistan. Er is echter één probleem. Door de chaos op de grond kunnen de toestellen niet landen. Het Nederlandse toestel zal waarschijnlijk ergens binnen de 24 uur kunnen landen, maar wanneer precies is onduidelijk. Dat meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken volgens de NOS.

Verschrikkelijke beelden van op de luchthaven

Ook het Duitse militaire toestel dat naar Kaboel gestuurd is, heeft problemen. Het toestel is omgeleid naar Tasjkent in Oezbekistan. Duitsland wilde tot wel 10.000 mensen weghalen uit Afghanistan, maar de chaos gooit roet in het eten. Vele mensen zijn wanhopig en proberen zich zelfs aan opstijgende vliegtuigen vast te klemmen. Er doken reeds verschrikkelijke beelden op van mensen die van hoog in de lucht naar beneden vallen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Nederlandse en Duitse vliegtuigen kunnen niet landen in Kaboel, België geeft groen licht”

  1. Duitsland heeft intussen al één toestel naar Kaboel gestuurd, maar dat kan blijkbaar niet landen. De Duitsers willen 10.000 mensen weghalen uit Afghanistan. Wir schaffen das ! Zeker nu dat Merkel maandelijks 15.000 € pensioen zal ontvangen.

Plaats een reactie

Delen