Franse burgemeesters veroordeelt voor 'doodslag' wegens rol bij overstromingen

Youtube -

Uncategorized

Verzekeraar NN schat schade na overstromingen op 70 miljoen euro

Ruben Notteboom

De overstromingen in België en Nederland zullen volgens de verzekeraar NN (Nationale Nederlanden) ongeveer 70 miljoen euro kosten. Dat meldt het bedrijf donderdag in de marge van de kwartaalresultaten volgens Belga. NN telt 1,4 miljoen klanten in België, goed voor een vierde plaats in de levensverzekeringstak. De wortels van de verzekeraar liggen bij De Vaderlandsche en bij ING.

De overstromingen deze zomer waren immens. Tientallen mensen kwamen om, veel anderen zagen hun huis verwoest worden. In de nasleep van de overstromingsramp, kwam er alvast een grote solidariteitsbeweging op gang. Maar er werd ook al veel kritiek geuit op de regering en het Rode Kruis

Kritiek op regering en Rode Kruis na overstromingen

Er zou onvoldoende gecoördineerd worden in het zuiden van ons land. Het Rode Kruis zou op verschillende plekken ook zeer laat of zelfs niet gemobiliseerd zijn, waardoor vele mensen nog geen hulp kregen. Voorpost stuurde eerder ook zelf hulp naar Wallonië en had ook scherpe kritiek op de organisatie daar. “Het is duidelijk dat het moeilijk is voor de vrijwilligers om de goederen te verzamelen en te verdelen, toch zeker in de regio van Trooz. De schuld ligt bij de overheid die totaal in gebreke blijft evenals het Rode Kruis,” vertelde Luc Vermeulen (Voorpost) in een gesprek met onze redactie.

N-VA en Vlaams Belang willen ook een onderzoek. Eerst moet volgens de partijen alle aandacht naar de hulpverlening en de nazorg van slachtoffers gaan. Daarna moet er een onderzoek gevoerd worden hoe dit kon gebeuren. “Er zijn wel vragen over deze noodtoestand die op een gepast moment grondig onderzocht dienen te worden, om dergelijke rampen in de toekomst te vermijden of de gevolgen ervan sterker in te perken”, aldus N-VA-Kamerlid Yngvild Ingels.      

“Dit zal nog vaker gebeuren”

En nu is het kostenplaatje ook min of meer bekend. Het is een berekening van verzekeraar NN. 70 miljoen euro aan schade. Volgens klimaatwetenschapper Wim Thiery (VUB) zal dit alleen vaker gebeuren. “Een warmere atmosfeer kan meer vocht bevatten alvorens die verzadigd raakt, waardoor er langere periodes kunnen zijn zonder regen. Wanneer het dan regent is er een grotere massa water aanwezig in de atmosfeer”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Verzekeraar NN schat schade na overstromingen op 70 miljoen euro”

  1. 70 Miljoen? Een peulschil vergeleken met de transfers. Wel meer nodig dan die pompeuze treinstations in Bergen en Luik, dan hellende vlakken en scheepsliften en andere Wallo-Brux toestanden. Wedden dat Vlaanderen weer zal mogen / moeten bijpassen ? Al dan niet via omwegen.

Plaats een reactie

Delen