Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA). Foto Twitter

Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA). Foto Twitter

Uncategorized

Ook Zoersel heeft nood aan nieuwe coalitie

Wijnand Meeus

Na Blankenbergen en De Panne lijkt een burgemeesterwissel in het Antwerpse Zoersel ook niet uitgesloten na een nieuw decreet dat dit gemakkelijker maakt. De coalitie van N-VA, Open Vld en Groen heeft er na het vertrek van twee N-VA-mandatarissen de facto geen meerderheid meer. Volgens oppositiepartij CD&V is de situatie niet meer werkbaar.

De coalitie in Zoersel verloor zijn meerderheid toen in oktober 2020 N-VA-schepen Cindy Van Paesschen uit haar partij stapte om verder te zetelen als onafhankelijke. Ook in juli vertrok gemeenteraadsvoorzitter Marcel De Vos (N-VA) uit de partij. De coalitie bezit momenteel nog maar 12 van de 27 zetels en dat zorgt vaak voor moeilijkheden. “Sinds er geen echte meerderheid meer is, zijn er élke gemeenteraad wel punten van de coalitie die niet gestemd geraken of punten van de oppositie die worden goedgekeurd”, klinkt het bij Zoersels CD&V-kopstuk Katrien Schryvers, zelf voormalig burgemeester. “Dat is niet werkbaar.”

Volgens Schryvers moet er dan ook verandering in komen. “Er zijn enkele mogelijkheden, maar niet heel veel”, zegt ze. “Er wordt nu al geschreven over een mogelijke coalitiewissel, maar een uitbreiding van de huidige coalitie kan ook.” Huidig burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) zegt dat een burgemeesterwissel voorlopig uitgesloten wordt.  “Er is wel een oplossing nodig voor deze situatie, want die is natuurlijk verre van ideaal”, zegt ze zelf nog. “We werken daar ook aan en wanneer er iets uit de bus komt zullen we daarover communiceren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

5 gedachten over “Ook Zoersel heeft nood aan nieuwe coalitie”

  1. Dit nieuwe decreet zet duidelijk de deur open om, mits wat achterkamerpolitiek en gefoefel, iedere coalitie te wippen. Het volstaat dat iemand roept “het botert hier precies niet echt meer…” en we zijn vertrokken.

Plaats een reactie

Delen