(Shutterstock)

(Shutterstock)

Binnenland politiek

‘Patrimonium’ te seksistisch, dus Brusselse Journées du Patrimoine worden Heritage Days

Pieter Van Berkel

De Brusselse overheid vindt het woord ‘patrimonium’ te seksistisch en herdoopt de Journées du Patrimoine tot Heritage Days. Dat schrijft Bruzz.

Het Brussels gewest organiseert jaarlijks een erfgoedweekend, tot voor kort onder de naam Journées du Patrimoine/Open Monumentendagen. Dit jaar krijgt het evenement echter een nieuwe naam: de Heritage Days.

Het woord ‘patrimoine’ zou immers seksistisch zijn. “Het betekent letterlijk ‘erfgoed van de vader’ en verwijst naar de bezittingen die van de vader worden geërfd en op de kinderen worden overgedragen, soms alleen op de zonen. Hoewel het hier om cultureel patrimonium gaat, herinnert het woord patrimonium aan een tijd waarin de vrouw buiten elk proces van overdracht van rijkdom werd gehouden en financieel volledig afhankelijk was van de man”, klinkt het in de brochure voor de Heritage Days.

Niet alleen het woord ‘patrimonium’ zou volgens staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (One.Brussels-Vooruit) problematisch zijn. Ook de Nederlandse naam van het evenement is volgens hem achterhaald, omdat er ook ander erfgoed dan monumenten te bezichtigen is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

10 gedachten over “‘Patrimonium’ te seksistisch, dus Brusselse Journées du Patrimoine worden Heritage Days”

  1. KOMAAN linkiewinkies!! Wie kan nog beter onder jullie?! Zoek naar nieuwe invallen. Laat zien dat je nog straffer bent dan je kameraden. Oei met ik nu zeggen kameradinnen😲? Of is het kameradx’en🤔🤔

  2. Gewoon vervangen door “Erfgoeddag” (et pour les francopfones la meme close) is natuurlijk te simpel. En ook aan “erven” zou voor hemeen seksistische bijklank hangen. Is die dan echt zo arrogant te denken dat de meerderheid van de Belgen “Heritage” niet kunnen vertalen? Of is het meer alles is goed zolang we t Vlaams uit Brussel kunnen weren?
    Zielig manneke.

  3. Goed dat we weten dat de Brusselse overheid zich bezig houdt met de ECHT belangrijke dingen in hun stad.
    Minder belangrijke zaken zoals het dagelijkse homobashen, oprukkende geloofsextremisme, vrouwonvriendelijkheid en weigering van COVID-vaccinatie zijn bagatellen waar men best niet te veel tijd aan besteed.
    Hopelijk behoort deze stad na 2024 dan ook niet meer tot Vlaanderen…

Plaats een reactie

Delen