President Ashraf Ghani heeft Afghanistan verlaten

De Afghaanse president Ashraf Ghani. Shutterstock

Uncategorized

President Ashraf Ghani heeft Afghanistan verlaten

Anton Schelfaut

President Ashraf Ghani heeft Afghanistan verlaten. Dat bevestigen verschillende hoge Afghaanse ambtenaren. De regering en de taliban zouden onderhandelen over “een vreedzame overdracht van de macht aan een overgangsregering”, maar de terreurgroep dreigt er nu toch mee om de Afghaanse hoofdstad Kaboel binnen te trekken.

Volgens verschillende bronnen zijn de taliban zondagochtend enkele buitenwijken van de Afghaanse hoofdstad Kaboel binnengetrokken. President Ashraf Ghani zou intussen het land hebben verlaten en onderweg zijn naar buurland Tadzjikistan.

Sinds vanochtend onderhandelen de regering en de taliban over een “een vreedzame overdracht van de macht aan een overgangsregering”. Het is echter nog niet duidelijk wat de modaliteiten daarvan zijn. Een delegatie van de Afghaanse regering zou vandaag nog vertrekken naar de Golfstaat Qatar voor overleg met de talibanleiders. Ook in buurland Pakistan zou overleg plaatsvinden.

Vanmiddag hadden de taliban beloofd om Kaboel niet binnen te trekken om het overleg een kans te geven. Daar lijkt nu echter verandering in te komen. Een woordvoerder van de taliban laat weten dat “politie en andere veiligheidsdiensten in Kaboel zijn gevlucht”. Hun strijders zouden het bevel hebben gekregen om de stad binnen te trekken “om plunderingen en chaos te voorkomen”. De taliban roepen de burgers ook op om niet te vluchten en beloven om geen wraakacties te ondernemen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “President Ashraf Ghani heeft Afghanistan verlaten”

  1. De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft zijn land voor Tadzjikistan verlaten. Afghanen die niet wensen samen te leven met de Taliban kunnen aldaar terecht. Betere oplossing dan het joods-christelijke Westen.

Plaats een reactie

Delen