Franse regering vloog met twee privéjets naar conferentie voor groene energie in Oostende

Illustratiebeeld: Emmanuel Macron. Shutterstock

Binnenland politiek

Sammy Mahdi (CD&V): “Laat Afghanistan een les zijn voor de EU”

Niels Geerinck

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert op de repatriëring van landgenoten uit Afghanistan. De evacuatie uit de hoofdstad Kaboel verliep eerst stroef maar volgens Mahdi komt er betering in de zaak. Zowel Belgische staatsburgers als Afghaans personeel worden naar ons land overgevlogen.

Naar eigen zeggen ligt het zwaartepunt van de repatriëring nu bij het veilig overbrengen van landgenoten. “We focussen maximaal op Belgen om terug te halen uit Afghanistan. Het gaat voornamelijk om Belgen met hun kerngezin, waarvan de vrouw en de kinderen soms ook de Afghaanse nationaliteit kunnen hebben”, zo klinkt het. Naast de repatriëring van Belgische staatsburgers wordt er ook ingezet op het overbrengen van Afghanen die voor ons land een dienst verzorgden. Het gaat volgens Mahdi voornamelijk om personeel dat onze militairen daar hielp, waaronder heel wat tolken en hun gezin.

“Chaos in Kaboel”

De staatssecretaris voegt toe dat de situatie in Kaboel erg chaotisch is. Heel wat Belgen raken niet tot op de luchthaven. Volgens Mahdi werken de Europese landen er samen met Amerika. Zo heerst er steeds een risico op een aanslag. “Er was heel lang chaos op de luchthaven en je moet ook wel zeker zijn dat er geen aanslag gebeurt. Vandaar de zeer strenge controle die de Amerikanen doen. Maar er moet wel voldoende informatiedoorstroming zijn van onze diensten naar de Amerikanen zodat de juiste personen tot hier kunnen geraken”, zo zegt hij.

In Afghanistan zijn nog steeds rivaliserende IS-fracties actief. De taliban voeren al geruime tijd strijd tegen die fracties. Volgens de staatssecretaris is dit het uitgelezen moment voor Europa om te tonen “wat wijzelf kunnen doen” en wil hij niet te snel Amerika en Joe Biden met de vinger wijzen. Volgens hem moet Europa meer investeringen treffen in het veiligheidsbeleid binnen onze eigen grenzen en daarbuiten. “Ik wil vooral kijken naar wat wij zelf kunnen doen. Om onze landgenoten veilig terug te kunnen halen, moeten wij vragen aan de Amerikanen of ze de luchthaven goed willen controleren. Dat zegt iets over de Europese Unie. Dat zegt ook iets over het feit dat wij zelf onvoldoende investeren in onze veiligheid hier, maar ook in Afghanistan”, aldus de staatssecretaris.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen