Amerikaanse troepen in Kaboel (Photonews)

Amerikaanse troepen in Kaboel (Photonews)

Uncategorized

Taliban dreigen met “gevolgen” als Biden Amerikaans vertrek uitstelt

Pieter Van Berkel

De Amerikaanse president Joe Biden (Dem.) zei zondag dat de Amerikaanse aanwezigheid in Kaboel mogelijk verlengd wordt. Normaal loopt de deadline voor het Amerikaanse vertrek eind augustus af. De taliban reageren misnoegd en waarschuwen voor “gevolgen”.

“President Biden kondigde aan dat hij op 31 augustus alle militaire troepen zou terugtrekken. Dus als hij dit verlengt, dan betekent dat hij de bezetting verlengt en dat is niet nodig”, zegt talibanwoordvoerder Suhail Shaheen op Sky News. “Als de VS of het Verenigd Koninkrijk extra tijd zoeken om evacuaties te kunnen voortzetten, is het antwoord neen. Of er zullen gevolgen zijn. Dit zal wantrouwen bij ons opwekken. Als ze de bezetting voortzetten, zal dit een reactie uitlokken.”

Economische migratie

De Afghanen die de luchthaven van Kaboel proberen te ontvluchten, noemt Shaheen “economische migratie”. “Ik verzeker u dat het niet gaat om bezorgdheid of angst”, klinkt het. “Ze willen in westerse landen wonen en dat is een soort economische migratie omdat Afghanistan een arm land is en 70 procent van de Afghaanse bevolking onder de armoedegrens leeft, dus iedereen wil zich in westerse landen vestigen om een welvarend leven te hebben. Het gaat niet over bang zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Taliban dreigen met “gevolgen” als Biden Amerikaans vertrek uitstelt”

  1. In Frankrijk werden gisteren vijf Afghanen die net waren toegekomen uit Kaboel onmiddellijk onder verscherpt toezicht geplaatst als onderdeel van preventie voor islamistisch terrorisme.Dat is een van de maatregelen die in 2017 werden genomen na de terroristische aanslagen.Dus stellen dat de Afghanen hun land ontvluchten louter vanwege economische migratie is larie.Hoeveel gaan er niet door de mazen van het net glippen?We gaan nog wat meemaken maar Von der Leyen,Michel en co zullen goed beveiligd worden.Merkel geniet binnenkort van een rustige oude dag en een riant pensioen terwijl veel Duitsers onder de armoedegrens leven.Wat is het fijn om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan!

Plaats een reactie

Delen