(Twitter)

(Twitter)

Uncategorized

Taliban spotten met VS en bootsen iconische foto na

Carl Deconinck

Sinds de machtsovername van de taliban in Afghanistan, lijken de taliban veel meer bezig met hun publiek imago en propaganda. Onderdeel daarvan is zout in de wonde strooien van de Amerikanen. Zo bootsten ze een iconische foto van Iwo Jima na met buitgemaakte uniformen en wapens. De originele afbeelding wordt beschouwd als een van de belangrijkste en herkenbaarste foto’s uit de Tweede Wereldoorlog in Azië.

Het zou gaan om het Badri 313-bataljon. Dat zou een elite-eenheid zijn van de islamisten. Ze hebben de hand kunnen leggen op Amerikaanse wapens, uniformen, helmen en nachtkijkers. Bij de chaotische en overhaaste terugtrekking uit Afghanistan lieten de Amerikanen immers heel wat militair materiaal achter. Dat zorgt nu voor grote symbolische waarde en wordt zeer actief gebruikt in een prestige- en propagandaslag.

Taliban 2.0

De foto lijkt deel uit te maken van een bredere poging om een nieuw imago aan te meten. Daarbij wordt actief ingezet op sociale media. Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid onderstreepte eerder al de goede intenties van de taliban, met onder meer respect voor mensen- en vrouwenrechten en de vrije meningsuiting. Binnen de grenzen van het islamitisch recht.

Zo werden er ook al op Twitter beelden gedeeld van protesterende vrouwen in Kabul, waarbij de taliban zorgt voor de veiligheid. Ook de mogelijkheid van meisjes om naar school te kunnen gaan werd onderstreept. Het is nu alleen maar de vraag in hoeverre de realiteit en propaganda met elkaar overeenkomen en hoe lang dat zal duren.

https://twitter.com/MalangKhostay/status/1428625531302551552

Opvallend, het maken van al pro-taliban memes lijkt ook al onder de knie gekregen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Taliban spotten met VS en bootsen iconische foto na”

  1. Zet rond heel dat apenland een grote muur en laat ze hunne plan trekken, simpel toch. Dan moeten ze zelf maar in het verzet gaan, diegenen die niet met die ’talibanban’ onzin willen meegaan.

Plaats een reactie

Delen