Talibanstrijders betreden de luchthaven van Kaboel (Photonews)

Talibanstrijders betreden de luchthaven van Kaboel (Photonews)

Uncategorized

Taliban vieren terugtrekking VS: “Afghanistan is nu volledig onafhankelijk”

Pieter Van Berkel

De taliban hebben het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen uit Afghanistan gevierd. Volgens een talibanwoordvoerder is het land nu “volledig onafhankelijk”.

Doorheen Kaboel waren geweerschoten te horen nadat talibanstrijders de luchthaven van Kaboel overnamen na het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen, een minuut voor middernacht.

Daarmee komt een eind aan 20 jaar Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan. De oorlog kostte het leven aan bijna 2.500 Amerikanen en zo’n 240.000 Afghanen en kostte om en bij de twee biljoen dollar. Na het vertrek van de VS lijken de taliban er zelfs sterker voor te staan dan in 2001.

“We hebben opnieuw geschiedenis geschreven”, zegt Anas Haqqani, een hoge verantwoordelijke binnen de talibanbeweging. “De 20 jaren van bezetting van Afghanistan door de VS en de Navo zijn vanavond beëindigd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over “Taliban vieren terugtrekking VS: “Afghanistan is nu volledig onafhankelijk””

  1. Daarmee komt een eind aan 20 jaar Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan. De oorlog kostte het leven aan bijna 2.500 Amerikanen en zo’n 240.000 Afghanen en kostte om en bij de twee biljoen dollar. Na het vertrek van de VS lijken de taliban er zelfs sterker voor te staan dan in 2001 (texto).
    Twintig jaar Amerikaanse terreur in een onderontwikkeld Aziatisch islamitisch land. Waarom ? Sedert december 1941 voeren de VSA bijna non stop oorlog. Let wel! Als Saddam Koeweit aanviel sprak men van een agressie. Wanneer de Amerikanen in de derde wereld oorlog voeren, wordt het woord “oorlog” vervangen door “aanwezigheid”. Amerikaanse oorlogen worden dus in het Westen verkocht als een vorm van ontwikkelingshulp. Halleluja.

  2. Afghanistan wordt nu volledig gecontroleerd door Pakistan. De Taliban is een creatie van de beruchte Pakistaanse geheime dienst, de ISI. De Taliban zijn Pasjtoenen, met ca. 42% de grootste etnie van Afghanistan, die het land steeds gedomineerd hebben. Twee derden van de Pasjtoenen leven echter in Pakistan. Door de Britten werden ze destijds Pathanen genoemd. Pakistan heeft steeds geprobeerd om in Kaboel een pro-Pakistaanse regering te installeren, om in de rug gedekt te zijn in geval van oorlog met erfvijand India. In de Pakistaanse militaire doctrine vormt Afghanistan de onmisbare ‘strategische diepte’.

    Ondertussen is Pakistan, het ‘land der zuiveren’, de bondgenoot geworden van communistisch China. Gevraagd naar zijn standpunt over de door de Chinese communisten vervolgde mohammedaanse Oeigoeren deed de zeer zeer vrome Pakistaanse president alsof zijn neus bloedde.

  3. Lees af en toe eens een ander gazetje dan De Morgen of de Humo. Ik vrees dat de Taliban een gewapende minderheid is en van de Amerikanen zult ge als vrouw meer respect krijgen dan van de Taliban Maar ja, oogklepkes…

  4. De Sovjets zijn er natuurlijk geweest als vredesduiven, van 1979 tot 1989…Enkele maanden na hun vertrek brak de
    burgeroorlog uit…Wat staat er nu te gebeuren?Een
    De “pax islamica”? Was zelf in Peshawar in 1994,ook in het noorden van Pakistan, toen zei een lokale bewoner, nog in “tempore non suspecto”: muslim people always fighting together…Wait and see…Ik heb dit niet gezegd…

Plaats een reactie

Delen