Wilrijk, Belgium - January 06 : Tom Van Grieken pictured during his speech of the new yearÕs reception of Vlaams Belang. January 06, 2021 in Wilrijk, Belgium, 6/01/2021 ( Photo by Christophe Licoppe / Photonews

Uncategorized

Tom Van Grieken klaagt censuur op sociale media aan: “Overheden betrokken bij censuur?”

/

“In welke mate zijn ook de Belgische overheden betrokken bij de censuur op Facebook en Twitter, middels ‘overleg’ om ‘desinformatie’ te bestrijden?”. Dat vraagt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zich af. Volgens hem is er wel degelijk een samenwerking tussen overheden en sociale mediabedrijven om censuur toe te passen.

Vlaams Belang of kopstukken van de partij krijgen regelmatig te maken met wat zij ‘censuur van sociale media’ noemen. Zo werden accounts van verschillende Vlaams Belangers al een tijdlang geblokkeerd of werden berichten van hen verwijderd van de sociale media. Voorzitter Tom Van Grieken spreekt van een samenwerking tussen overheden en sociale media. “Stilaan moeten we ons beginnen afvragen of de willekeurige en volstrekt onwettelijke censuur op sociale media wel alleen en uitsluitend op initiatief van die sociale mediabedrijven gebeurt“, klinkt het. “Het is immers niet de heersende elite die het zwijgen opgelegd wordt, maar de oppositie.”

Van Grieken vind het opvallend dat sociale mediabedrijven, die – aldus Van Grieken – “nergens faire belastingen betalen”, door de overheid met rust worden gelaten. “Hun monopolies worden niet aangeraakt”, stelt Van Grieken daarover.

Die samenwerking tussen overheden en sociale mediabedrijven zouden in andere landen al aangetoond zijn, Van Grieken vraagt zich af of daar ook in ons land sprake van is. “Uit het buitenland komen steeds meer berichten naar boven over het ‘samenwerken’ tussen staat en privé. Ze noemen dat ‘verantwoordelijkheid opnemen’ door die bedrijven. Dat komt dus neer op niets anders dan het outsourcen van censuur. In welke mate zijn ook de Belgische overheden betrokken bij de censuur op Facebook en Twitter, middels ‘overleg’ om ‘desinformatie’ te bestrijden?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




8 gedachten over “Tom Van Grieken klaagt censuur op sociale media aan: “Overheden betrokken bij censuur?””

  1. Het is inderdaad een feit wat VB aanklaagt.
    Trouwens speelt hetzelfde zich af in Nederland.
    Vandaar dat ze daar een hele reeks sites gesticht hebben
    om vrij hun boodschappen te kunnen brengen.

Plaats een reactie

Delen