Mobutu Sese Seko (Photonews)

Mobutu Sese Seko (Photonews)

Uncategorized

Voor het eerst standbeeld ter ere van Mobutu in Congo

Pieter Van Berkel

Voor het eerst na diens overlijden is er een monument ter ere van de voormalige dictator Mobutu Sese Seko opgericht in de Democratische Republiek Congo. Het bronzen standbeeld werd ingehuldigd in Gbadolite, de geboortestad van Mobutu in het noordoosten van Congo.

Joseph Molegbe, de burgemeester van Gbadolite, is tevreden met het monument, “waarmee de nagedachtenis van deze grote staatsman wordt geëerd”. Hij wijst er ook op dat er tot dan toe geen enkel monument gewijd werd aan Mobutu na diens dood, meldt de Congolese nieuwssite 7sur7.cd.

Mobutu kwam in 1965 door een staatsgreep aan de macht. Hij werd in 1997 uit de macht verdreven door de opstand van voormalig president Laurent-Désiré Kabila. Mobutu overleed in 1999 in Marokko, waar hij begraven werd. Zijn stoffelijk overschot werd tot op heden niet gerepatrieerd.

Volgens Molegbe kwam het standbeeld er op initiatief van de minister van Territoriale Ontwikkeling, Guy Loando Mboyo. Een woordvoerster van de Loando meldt evenwel dat hij niet meer betrokken was bij het project sinds zijn aantreden als minister.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

5 gedachten over “Voor het eerst standbeeld ter ere van Mobutu in Congo”

Plaats een reactie

Delen