Vakbonden roepen op tot boycot tegen transport militair materieel richting Israël-Palestina

Vakbonden roepen op tot boycot tegen transport militair materieel richting Israël-Palestina. Photonews

Binnenland politiek

Calvo (Groen): “Meritocratie à la Gert Verhulst is wat ‘de gewone man’ koleirig maakt”

Simon Segers

Kamerlid Kristof Calvo (Groen) heeft in een opiniestuk in De Morgen gereageerd op het interview met Gert Verhulst van afgelopen zaterdag. Het Kamerlid is het oneens met Verhulsts visie op succes en hard werken. “De meritocratie à la Gert Verhulst is wat ‘de gewone man’ uiteindelijk echt koleirig maakt”, aldus Calvo.

Verhulst liet verstaan dat hij gelooft dat wie hard werkt succesvol zal zijn, “anders heeft u iets verkeerd gedaan”. Volgens Calvo leidt dit tot hoogmoed bij de ‘winnaars’ en onvrede bij de ‘verliezers’. “De colère van ‘de gewone man’, waar Verhulst het over heeft, herleiden tot cultureel onbehagen is een vergissing – veelal van rechts. Maar wanneer je, als links, die woede herleidt tot te povere lonen en pensioenen, doe je ook aan vereenvoudiging. De colère gaat ook over maatschappelijke waardering en hoe mensen die zelf ervaren”, aldus de Groen-politicus.

Elke overwinning is teamwork

“Verhulst lijdt aan de hoogmoed waar Sandel voor waarschuwt. De taal van het opklimmen werkt een houding van neerkijken in de hand”, vervolgde Calvo.“Eerder vroeg dan laat gaan mensen met succes geloven dat het een eigen prestatie is. Terwijl dat quatsch is. Elke overwinning is teamwork. Iedereen heeft helpende handen nodig. Talent rendeert maar als er ook toeval speelt. Je kan je eigen lot beïnvloeden, maar nooit je geboorteplek of omgeving bepalen. Heel veel inspanningen worden niet beloond.”

“De taal van de verdienste is de basis van zowel het gelijkekansendiscours van (centrum)links als van de pogingen van (centrum)rechts om de welvaartsstaat minder genereus en meer voorwaardelijk te maken. Net die combinatie maakt het ideaal zo verstikkend en ontwrichtend.”

Wrok en vernedering

Calvo betwijfelt of het programma van zijn partij de populariteit van Studio 100 snel zal evenaren. “Toch veroorloof ik me ook een boude stelling. De meritocratie à la Gert Verhulst is wat ‘de gewone man’ uiteindelijk echt koleirig maakt. Het baasje van Samson heeft een buitengewone aanleg voor plezier en vertier, maar zijn meritocratische melodie is een recept voor wrok en vernedering”, besloot de Groen-politicus.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

21 gedachten over “Calvo (Groen): “Meritocratie à la Gert Verhulst is wat ‘de gewone man’ koleirig maakt””

  1. Altijd maar die boodschappen dat rijkdom, spaarzaamheid, zelfdiscipline en keihard werken u ongelukkig maakt en alleen maar de zakken van de rijken vult. Dat is zo een elitair denken… Hij heeft duidelijk niks verstaan van alle emotionele demonen die mensen kluisteren in de armoede. Navelstaarderij en slachtofferschap is het meest onmenselijke wat ge hen kunt aandoen.

  2. Wat mij eigenlijk stoort is dat jaloers politiek profiteurtje met het typische champagneglas in de hand. Maar hij heeft toch het fatsoen om de kaviaar in zijn linkerhand uit beeld te houden, da ’s toch al iets. Zijn soort heeft ons al opgezadeld met onbetaalbare energie, economische achteruitgang, windmolens die op ons belastinggeld draaien en de krankzinnigste regeltjes en verboden.

  3. Meritocratie heeft niet gewerkt bij hem, hij werd voor zijn werk eruit gedonderd door Almaci, en nu in plaats van de bal te spelen, gaat hij de man spelen bij wie hard werken wel gewerkt heeft. Wat een zielig persoontje, dat nog steeds een parlementaire wedde trekt en naar Nederland is gevlucht om te studeren; breng dan tenminste een ziektebriefje binnen als je niet meer wil afkomen naar het parlement.

  4. Inderdaad zeer onaangenaam om vast te stellen dat iemand anders meer succes en/of talent heeft dan jijzelf. Dit ontslaat je niet van de plicht tot zelfrealisatie, noch geeft het je het recht om geld afhandig te maken van de succesvolle.
    Dat er op je neergekeken wordt, merk je allen als je zelf opkijkt.

  5. Gertje heeft veel kwa linkse tongen losgemaakt of ze zijn kwaad op hem omdat hij de NVA haar feest heeft laten doorgaan in Plopsaland.Ik heb dit groen kalf niet gehoord toen de moslima’s het zwembad hadden afgehuurd om zich te wassen en te schrobben ,hopelijk is het zwembad dan volledig ontsmet geweest.Ik ben er niet meer geweest sedert die schrobpartij.

  6. M.a.w. het is Calvootje zelf die vernedering en wrok voelt.
    Pure jaloezie, meer is dat niet.
    Calvo heeft zijn politieke bestaan al parasiterend opgebouwd, daar voelt de gewone man pas wrok over.

  7. Nog nooit iets gepresteerd , vernederd door zijn eigen partijvoorzitster en afgevoerd naar het buitenland .
    Dit mannetje heeft nog steeds niet begrepen dat hij afgeserveerd werd omdat hij inhoudelijk niks voorsteld.

    Nu gaat hij nog beweren dat hard werken, inzet tonen en volharden geen bewonderenswaardige eigenschappen zijn … Hij vergeet dat zijn politiek loontje betaald werd door hard werkende, en volhardende mensen .

    Pubergedrag noem ik dat .

  8. Gert Verhulst is groot geworden dankzij VRT subsidies. Het verwijt van Calvo aan zijn adres is van bedenkelijke komaf, maar er zit wel een punt in het feit dat wie in België het wil maken dat niet kan door hard werken of geniaal ideën : je moet dicht bij de overheidsruif aan schurften.

  9. Calvootje, het verschil tussen Verhulst en jullie, salon socialisten, champagne marxisten en kaviaar communisten is dat Geert hard gewerkt heeft voor zijn rijkdom terwijl jullie het gewoon van de werkende bevolking stelen. Je bent een groen jaloers kikkertje.

  10. Aan meneer Calvo, groene en pisnijdige demagoog. Ik maak deel uit van de categorie die men de gewone man pleegt te noemen en ben helemaal niet jaloers op het professioneel succes van Gert Verhulst. Indien meritocratie staat voor een samenleving waarin individuen een positie (plaats) innemen op basis van hun eigen capaciteiten en kennis dan is dat billijk en eervol. Gert is een selfmade man, dwz een man die zijn positie in de maatschappij op eigen kracht verworven heeft. In de VSA vervullen die mensen een rolmodel en worden alom gewaardeerd. Als gewone man deel ik dat respect en is het uw afgunst en uw jaloezie en demagogie die mij koleirig maakt. Shame on you Calvo.

  11. Klopt helemaal , en typisch het glaasje champagne , betaald door de belasting betaler en dan nog spuwen in de hand die hem voed !! Zo zijn zulke mensen enkel de parlementaire wedde is voor hun belangrijk en maar uit de nek klappen en anderen verwijten sturen , schaamteloze politieker !!

  12. In mijn hoedanigheid van “gewone man” maakt me dit geenszins koleirig want ik respecteer Gert Verhulst en Studio 100 vermits zij werkgelegenheid creëren .
    Waant Calvo zich een exemplaar van “de gewone man” ? Ten onrechte, want Jan-met-de-Pet & zijn Marie hebben niet de allerminste affiniteit met dat perverse, betweterige ECO-fascisme

Plaats een reactie

Delen