Uncategorized

Europese Commissie wil universele oplader verplichten

Wannes Neukermans

De Europese Commissie is het beu. Het wil de tech-industrie verplichten een universele oplader voor smartphones en andere kleine elektronica te hanteren. Als het van de commissie afhangt wordt de USB-C-poort de standaard. Ook Apple, dat momenteel de Lightning-kabel gebruikt, zal zijn toestellen aan de universele oplader moeten aanpassen.

Meer dan tien jaar werd er al over de universele oplader gesproken. Sinds de technologiesector zich er in 2009 toe engageerde het aantal modellen terug te dringen, zijn er nog drie soorten opladers op de markt. Voordien waren dat er dertig. Maar om het aanbod verder te beperken tot één uniek model, neemt de Commissie nu zelf het heft in handen. Ze wil dat alle smartphones, tablets, camera’s, hoofdtelefoons, draagbare luidsprekers en draagbare spelcomputers die in de toekomst op de Europese markt komen, met een USB-C-poort uitgerust worden. De Commissie koos voor dit model omwille van de technologische mogelijkheden die het biedt.

Ook Apple moet aanpassen

Fabrikanten zullen nog steeds hun eigen oplaadsystemen mogen gebruiken, zolang ze in hun toestellen ook maar de gestandaardiseerde USB-C-poort voorzien, waarop de universele oplader past. Dat betekent dat Apple zijn toestellen zal moeten aanpassen. Het bedrijf gebruikt sinds 2012 zijn eigen Lightning-poort en -adapter, die dus niet compatibel zijn met USB-C.

Daarnaast wilt de Commissie consumenten ook de mogelijkheid geven om toestellen zonder oplader te kopen. Toestellen mét oplader zullen nog steeds te koop kunnen worden aangeboden, maar enkel als datzelfde toestel ook zonder oplader te verkrijgen is. In dat geval moet de consument duidelijk geïnformeerd worden over het vermogen dat de compatibele oplader moet hebben en of het toestel versneld opgeladen kan worden. De Commissie grijpt haar voorstel overigens ook aan om de de snellaadtechnologie te harmoniseren.

Het voorstel van de Commissie gaat nu naar het Europees Parlement, dat al eerder een lans voor een universele oplader brak, en de Raad. Zij moeten nu een akkoord over het voorstel sluiten. Eens er een akkoord is, krijgt de sector 24 maanden de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe vereisten. “We hebben de sector veel tijd gegeven om met eigen oplossingen te komen: de tijd is nu rijp voor wetgevingsmaatregelen voor een universele oplader”, zegt commissaris voor Digitale Zaken Margrethe Vestager. “Dankzij ons voorstel zullen de Europese consumenten één oplader voor al hun draagbare elektronica kunnen gebruiken: een belangrijke stap naar meer gebruiksvriendelijkheid en minder afval”, vult commissaris voor Interne Markt Thierry Breton aan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Europese Commissie wil universele oplader verplichten”

  1. Als we toch die E.U. niet hadden. De E.U gaat mij veel geld besparen, als het op opladersaankomt. 10 Euro per jaar sparen aan opladers. Enkele duizenden naar Zuid-Europa, Klimaat en Immigtatie…

Plaats een reactie

Delen