Voormalig Frans president François Hollande. Foto Shutterstock

Voormalig Frans president François Hollande. Foto Shutterstock

Uncategorized

Hollande: “Belgische veiligheidsdiensten kwamen tekort”

Wijnand Meeus

In een interview met RTBF zegt voormalig president François Hollande dat de Belgische en Franse veiligheidsdiensten zaken gemist hebben bij de aanslagen van november 2015 in Parijs. “De veiligheidsdiensten hebben al meerdere terreuraanslagen kunnen verijdelen, maar deze in Parijs niet. Zonder twijfel zijn er tekortkomingen geweest bij de Belgische veiligheidsdiensten”, aldus Hollande.

Doordat de aanslagen in Parijs werden gepland vanuit België en er verschillende daders ook uit België kwamen heeft dat tot spanningen geleid tussen de twee landen. Nu het proces van de aanslagen van start gaat, zal ook dat ongetwijfeld naar boven komen, denkt Hollande. “Er zijn in België onderzoeken geweest om na te gaan of de politie geen zaken gemist heeft, onder meer in verband met de broers Abdeslam”. Volgens Hollande bestaat daar geen twijfel over.

Bovendien beschuldigt hij ook zijn toenmalige Franse veiligheidsdiensten van slordig werk. Zo gingen ze er destijds van uit dat de jihadist Abdelhamid Abaaoud in Syrië zat. Terwijl hij mee betrokken was bij de aanslagen in Parijs en daar dan ook werd aangetroffen en gedood.

Volgens Hollande is het noodzakelijk dat de Europese inlichtingendiensten beter moeten samenwerken, waar hij van overtuigd is dat dat de laatste jaren al sterk is verbeterd. “De onderlinge contacten en de procedures die zijn uitgewerkt, hebben geleid tot betere informatie-uitwisseling dan ten tijde van de aanslagen. De Europese defensie blijft echter achter”, zegt Hollande, “En dat blijft onze zwakte. Het is een fout. Niet van Frankrijk, maar wel van die landen die dachten dat de band met de Verenigde Staten hen vrijstelde van een eigen, autonome defensie.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

7 gedachten over “Hollande: “Belgische veiligheidsdiensten kwamen tekort””

  1. Ik ben er zeker van dat Hollande en ettelijke socialistische gedeputeerden vele aanbevelingen van de politie- en inlichtingendiensten naast zich neer hebben gelegd om hun kiesvee niet voor het hoofd te stoten.Als voormalig president heeft hij makkelijk praten.Hetzelfde kan gezegd worden van de socialistische ,groene/ecolo en links liberale verkozenen in België.Velen zijn de aanslagen van 22 maart reeds vergeten of ontwijken ze.Wat mij opviel tijdens de herdenking op 22 maart 2021,naar aanleiding van de vijfde verjaardag,was dat er met geen woord werd gerept over door wie en waarom de aanslagen werden gepleegd tijdens de toespraak van De Croo.Heel wat gedupeerden worden nog steeds van het kastje naar de muur gestuurd door de overheid en verzekeringen!Ondertussen werden in het grootste geheim,maar met medeweten van de media(HLN,De Morgen etc..) en op kosten van de belastingbetalers,IS weduwen teruggehaald .Na hun belachelijk lage straffen krijgen zij voor de rest van hun dagen een Win For Life met nog veel extra legale voordelen.

Plaats een reactie

Delen