Illustratieve foto. Foto Shutterstock.

Illustratieve foto. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Lichaam van moordzaak Bizrane uit 2013 eindelijk gevonden en geïdentificeerd

Ruben Notteboom

Het lichaam van een moordzaak uit 2013 is eindelijk terecht. Het betreft het dossier rond de moord op Youness Bizrane in 2013. Dat schreven eerst de Gazet Van Antwerpen en Het Nieuwsblad. Het Antwerpse parket bevestigde het nieuws ondertussen ook al.

In 2016 werd de toen 28-jarige Rubens M., de partner van het slachtoffer, uit mol veroordeeld voor de moord op Youness Bizrane. Hij ging in beroep maar zijn straf werd bevestigd in 2017. Hij kreeg een gevangenisstraf van 25 jaar opgelegd.

Lichaam Bizrane toevallig gevonden

Het lichaam van het slachtoffer werd nooit gevonden. Enkele maanden geleden is uit DNA-onderzoek gebleken dat de stoffelijke overschotten die in 2019 werden aangetroffen in een berm in Cerfontaine, vlakbij de Franse grens, afkomstig zijn van Bizrane. Dat is een grote doorbraak in het dossier en geeft de nabestaande eindelijk de mogelijkheid om meer antwoorden te krijgen en afscheid te nemen.

De feiten speelden zich af in 2013. In november verdween de 33-jarige Youness Bizrane plots. Zijn familie in Marokko contacteerde de politie. Het onderzoek leidde de speurders naar het appartement van Rubens M. Daar vonden ze de iPad, smartphone en bankkaart van het slachtoffer.

Gewurgd en begraven in een bos

Rubens M. zou ook aan enkele naasten bekend hebben dat hij Bizrane had gewurgd en begraven, maar trok die bekentenis terug in en ontkende alle feiten. De rechtbank oordeelde twee keer dat hij wel schuldig was, ook al werd het lichaam nooit teruggevonden.

In 2019 vonden enkele arbeiders een koffer met een lichaam. Ze waren de bermen in Cerfontaine aan het schoonmaken toen ze de koffer aantroffen. Het lichaam was onherkenbaar en in een verre staat van ontbinding, maar DNA-onderzoek toonde aan dat het lichaam het lijk van Bizrane was.

DNA-onderzoek door Coronacrisis was tijdelijk onmogelijk

Dat DNA-onderzoek kon niet meteen uitgevoerd worden. “Er was geen DNA-staal van het slachtoffer beschikbaar om een vergelijkende test mee te doen”, zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket. “De volledige familie van het slachtoffer woont in Marokko. Door de coronapandemie konden we lange tijd niet tot daar gaan om bij hen een staal af te nemen.” Pas in april 2021 kon het parket een DNA-staal bemachtigen om te vergelijken. De vermoedens werden bevestigd, het lichaam van Bizrane was gevonden. “De veroordeling van Rubens M. was al definitief, maar voor de familie was dit nieuws natuurlijk wel belangrijk”, geeft Aerts aan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen