Trans atlete Alana McLaughlin (Combate Global)

Trans atlete Alana McLaughlin (Combate Global)

Uncategorized

Transgender-MMA-vechter McLaughlin wint debuutgevecht tegen vrouwelijke tegenstander

Ruben Notteboom

McLaughlin, de tweede transgender die meedoet aan MMA-wedstrijden in de Verenigde Staten, heeft de debuutwedstrijd gewonnen afgelopen vrijdag. De 38-jarige vechter wist tegenstander Celine Provost in een wurggreep te nemen en eindigde de wedstrijd in de tweede ronde al na 3 minuten en 32 seconden.

McLaughlin zat in de speciale eenheden van het Amerikaanse leger. Eenmaal hij het leger verliet in 2010, kwam hij uit de kast als transgender en begon hij het pad om een zij te worden. Ze wil de weg effenen voor mensen in de vechtsport die ook transgender zijn.

McLaughlin zat bij speciale eenheden Amerikaans leger

McLaughlin merkt op dat ze moeite had om een tegenstander te vinden. Niet veel vrouwen zagen het zitten om het op te nemen tegen een biologische man. Provost durfde de uitdaging echter wel aan. De 35-jarige MMA-veteraan moest het gevecht wel eerst uitstellen omdat ze positief had getest op Covid-19.

Op Twitter reageert men zeer gemengd op het gevecht. “Ik respecteer de rechten van transgenders, maar hoe kan dit nu eerlijk zijn?”, klinkt het bijvoorbeeld. “Ze vechten in verschillende gewichtscategorieën, dus deze twee vechters behoren tot dezelfde categorie. Wat is dan het verschil?”, merkt iemand anders op. “Mannen hebben enkele biologische voordelen; zoals botdichtheid, spiermassa… Het maakt niet uit of ze in dezelfde gewichtscategorie horen, ze hebben nog steeds een fundamenteel voordeel tegenover vrouwen waardoor dit oneerlijk is,” reageerde een andere gebruiker.

Discussie doet denken aan Hubbard

Het is niet de eerste keer dat een transgenderatleet voor ophef zorgt. Tijdens de Olympische Spelen zorgde gewichtheffer Hubbard voor een gelijkaardige discussie. Hubbard is een biologische man die zich identificeert als vrouw en vrouwelijke hormonen neemt. Toch kreeg Hubbard veel kritiek dat deelname aan vrouwensport oneerlijk is. Belgische gewichtshefster Anna Vanbellinghen noemde de deelname van Hubbard volgens Reuters ook “oneerlijk” en “precies een slechte grap”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “Transgender-MMA-vechter McLaughlin wint debuutgevecht tegen vrouwelijke tegenstander”

  1. Inderdaad, dat is schandalig, soort tegen soort en geen verminkte vent tegen een vrouw laten uitkomen. Dan moeten ze maar een categorie bijmaken voor omgebouwde circusattractie’s of zet ze op de sinksenfoor.

  2. Woke waanzin.
    Dus volgens woke mogen mannen vrouwen slaan, hoe ziek kan je zijn.
    Dan zal het feminisme moeten opstaan en daar zich tegen verzetten, maar ja, feminisme is volgens woke racistisch…??
    Woke = communisme = ziekelijk
    Leve de vrijheid en geen opgedrongen gedachten van een ziekelijke bende bedriegers…

Plaats een reactie

Delen