Commissie van Wijzen wil lerarenberoep fors hervormen: 38 urenweek en toelage voor lesgevers in probleemscholen

Dirk Van Damme. Photonews

Uncategorized

Van Grieken pleit voor neutraliteit in onderwijs: “Niet het gekste discours dat ik ooit heb gevoerd”

Anton Schelfaut

Naar aanleiding van 1 september postte Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een filmpje op TikTok. Daarin hekelde hij de “linkse leerkrachten en proffen die hun multiculturele onzin te pas en te onpas in hun lessen proberen te verwerken” en belooft hij hen in 2024 “de rekening te presenteren”. In De zevende dag heeft hij gereageerd op de commotie die rond zijn uitspraken is ontstaan.

“De rekening presenteren aan al die linkse leerkrachten.” Wat bedoelde Van Grieken daar precies mee? “Een electorale overwinning”, verduidelijkt hij. “Ik heb in een ludiek TikTok-filmpje alle rechtse scholieren en studenten een hart onder de riem gestoken. Haal je diploma, we hebben geen grondstoffen in Vlaanderen. Laat het niet aan je hart komen dat leerkrachten hun positie misbruiken om propaganda te voeren.”

“Wij pleiten nooit voor een beroepsverbod”, benadrukt Van Grieken. “Maar ik vind het onaanvaardbaar dat leerkrachten hun machtspositie voor de klas misbruiken om aan politieke propaganda te doen. Dat kan absoluut niet. Uiteraard mogen linkse en rechtse leerkrachten een mening hebben, maar die laten ze best achter aan de schoolpoort. Ik pleit voor neutraliteit. Dat is niet het gekste discours dat ik ooit al heb gevoerd.”

“Kwestie van gezond verstand”

Van Grieken erkent dat in sommige onderwerpen per definitie een oordeel zit. “Maar er zijn ook leerkrachten die hun boekje te buiten gaan. Die aan leerlingen vertellen dat het Vlaams Belang een neofascistische partij is. Zo’n dingen gaan veel te ver.”

“Een voorbeeld dat mij mateloos gestoord heeft, is dat directies minderjarigen, zelfs kleuters, ertoe verplicht hebben om mee te lopen in linkse klimaatmarsen”, hekelt de Vlaams Belang-voorzitter. “Wanneer een school kinderen zou verplichten om deel te nemen aan de protestrit van het Vlaams Belang, zouden we hier weken zitten discussiëren. Linkse propaganda wordt bedekt met de mantel der liefde.”

“Het mag allemaal wanneer het is om rechts te bestrijden. Maar wanneer wij voor neutraliteit pleiten, mogen we die problematiek niet aankaarten. Het is een kwestie van gezond verstand”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Van Grieken pleit voor neutraliteit in onderwijs: “Niet het gekste discours dat ik ooit heb gevoerd””

  1. Niet alleen het Linkse leer(ver)krachten maar gans de meute Gutmenschen zullen dan “de rekening gepresenteerd krijgen” onder de gedaante van ons onbarmhartig electoraal vonnis over het Vivaldistisch PoCo-débacle.

  2. TVG heeft gelijk over de grond van de zaak, als hij niet veralgemeent.
    Maar hij had zichzelf de verdenking van broodroof kunnen besparen en een hele hoop gezever en uitleg achteraf door die laatste zin weg te laten.
    Maar dan had hij nu niet in het nieuws geweest, denk ik. Misschien was dat de bedoeling, koste wat het kost. Maar ik dacht dat hij slimmer was en vooral hoffelijk en welopgevoed.

Plaats een reactie

Delen