Reccino Van Lommel. Foto Photonews. © Pool Hatim Kaghat/Pool/Photo News -

Reccino Van Lommel. Foto Photonews. © Pool Hatim Kaghat/Pool/Photo News -

Uncategorized

Vlaams Belang verwerpt voorstel ACV: “Meer belastingen op arbeid is wereld op zijn kop”

Ruben Notteboom

Vlaams Belang is niet te vinden voor het voorstel van ACV om voor flexi-jobs en studentenjobs sociale bijdrage te laten betalen. “Pleiten voor meer belastingen op arbeid terwijl we bijna de hoogste belastingen ter wereld hebben is de wereld op zijn kop. Een werknemersorganisatie hoort de belangen van de werknemers te behartigen en hen te vertegenwoordigen. Dat is duidelijk niet het geval, dus waarom zouden mensen dan nog lid blijven van zo’n club?”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang).

ACV-topman Marc Leemans pleitte er eerder voor om sociale bijdragen te laten betalen voor studentenjobs, maaltijdcheques en flexi-jobs. “De betaalbaarheid van de sociale zekerheid is dus niet het probleem, wel dat het geld niet doorstroomt”, zei hij. “De flexibiliteit van jobstudenten is hun grote troef. En als je ziet met welk personeelstekort de horeca zit, dan betwijfel ik of het correct betalen van bijdragen zo’n grote drempel gaat zijn.” Volgens Leemans zouden de RSZ-bijdragen tot 16 miljard extra opdragen.

Regeringspartijen Open Vld en Vooruit verwerpen voorstel

Regeringspartijen Open Vld en Vooruit lieten eerder al weten niet akkoord te gaan met dit voorstel. Egbert Lachaert noemde het zelfs waanzin. “Een vakbond die ervoor pleit mensen die werken meer te belasten en netto minder te laten over houden. Terwijl we de hoogste lasten op arbeid in Europa hebben! Waanzin”, schreef hij op Twitter.

(Lees verder onder de tweet)

Vlaams Belang vindt voorstel “extra zuur” na corona

Oppositiepartij Vlaams Belang is ook zeer scherp voor het voorstel van Marc Leemans. In een persbericht noemt de partij het voorstel “extra zuur” omdat “studenten de voorbije periode weinig hebben kunnen werken door de coronacrisis en velen onder hen die middelen echt nodig hebben om bijvoorbeeld de studies te bekostigen.”

“Het huidige systeem vormt voor bedrijven en studenten een win-winsituatie”, vindt Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang). “Bedrijven betalen minder lasten en de studenten betalen minder belastingen op arbeid: er wordt wel meer gewerkt en dus meer welvaart aangemaakt. Bovendien is het een ideaal middel voor bedrijven om vakanties van vaste werknemers op te vangen: dat helpt dan weer bij de ‘work-life-balance’.”

“Structurele ingrepen nodig om economie vooruit te helpen”

Van Lommel refereert aan een eerder voorstel van de minister van pensioenen Karine Lalieux (PS) om studentenjobs te belasten. Hij vindt het “wellicht een wanhopige poging om haar pensioenhervormingen te redden”.

Vlaams Belang wil een algemene lastenverlaging zonder extra belastingen in te voeren. “Er zijn structurele ingrepen nodig die onze economie vooruithelpen, die arbeid interessant maken zodat bedrijven zich in Vlaanderen zullen vestigen”, besluit Van Lommel. “Dat doen we niet door arbeid duurder te maken. Als we niet concurrentieel zijn, zijn die voorwaarden niet vervuld.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Vlaams Belang verwerpt voorstel ACV: “Meer belastingen op arbeid is wereld op zijn kop””

  1. Afschaffen terug betalen syndicale premie voor ambtenaren. Waarom moet de belastingbetaler hiervoor opdraaien?
    Afschaffen terug betalen van syndicale premie in de privé. Waarom moet de werkgever hiervoor opdraaien?
    JM Geel

Plaats een reactie

Delen