Sihame El Kaouakibi - Afbeelding: Photonews

Sihame El Kaouakibi - Afbeelding: Photonews

Uncategorized

Vlaams Parlement buigt zich dan toch over loonverlies voor langdurig zieke politici

Niels Geerinck

Het Vlaams Parlement wil een voorstel bespreken dat paal en perk stelt aan het behouden van het volledig loon bij gewettigde en langdurige ziekte. Het voorstel komt er als reactie op de heisa rondom Sihame El Kaouakibi.

Met het nieuwe voorstel dat op tafel ligt zullen parlementsleden na een maand ziekte, terugvallen op zestig procent van hun loon, zoals bij gewone burgers. En dus niet het volledig wedde ontvangen, zoals dit nu het geval is. Het Vlaams parlement wil het statuut van de parlementsleden laten aanpassen tijdens het Uitgebreid Bureau.

De nieuwe aanpassing komt er na de heisa rond Sihame El Kaouakibi. De ex-Open Vld- politica wordt al geruime tijd onderzocht omtrent fraude en verduistering van geld dat bestemd was voor haar vzw’s. Daarop werd ze na veel overleg uit de partij gezet maar behield ze wel haar zitje in het Vlaams halfrond. Vervolgens diende ze meermaals een ziektebriefje waardoor ze afwezig kon zijn gedurende een lange periode. Enkele weken geleden deed ze dit opnieuw en zal ze zo “afwezig” zijn tot december. Gedurende al die tijd behield ze haar volledig salaris. De zaak zette kwaad bloed bij de bevolking en collega-politici.

De statuutswijziging krijgt ook de steun van alle oppositiepartijen. De meerderheidspartijen CD&V en N-VA blijken samen door één deur te gaan wanneer het aankomt op de statuutwijziging. Peter Van Rompuy (CD&V) laat weten dat ze “alle voorstellen zullen steunen die een einde kunnen maken aan deze ronduit onaanvaardbare situatie.”, Wilfried Vandaele (N-VA) sloot zich hierbij aan. De Open-Vld-fractieleider en voormalig collega van El Kaouakibi Frederik Schiltz, liet nog niet in zijn kaarten kijken. Volgens hem werkt de Open-Vld zelf aan een plan om het misbruik aan te pakken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Vlaams Parlement buigt zich dan toch over loonverlies voor langdurig zieke politici”

Plaats een reactie

Delen